НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ може да тласне парите на инвеститорите извън страната

ноември 18, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ може да тласне парите на инвеститорите извън страната

Лайл Стайн, опитен стратег, подчерта несигурното състояние на американската икономика поради нарастващия дълг, като го оприличава на примка, която се затяга около врата й.

Той подчерта тревожния дисбаланс между повишаващите се лихвени проценти и по-бавния икономически растеж. Повишаването на лихвения процент от Федералния резерв до 5.25-5,5%, най-високото от 2001 г. насам, надхвърля ръста на БВП от 4.9% през последното тримесечие, което сигнализира за критичен проблем.

Щайн подчерта нарастващия дълг на САЩ, който се очаква да достигне 124% от БВП до края на годината, което рязко контрастира с по-ниското съотношение на дълга към БВП в еврозоната от 90%. Тъй като годишните лихвени плащания по американския дълг достигат $1 трилион, се появяват опасения за увеличаване на разходите и нарастване на лихвените разходи, което може да накара инвеститорите да търсят по-сигурни убежища извън Северна Америка.

Стратегът предупреди и за потенциални последици: отслабване на щатския долар и изместване на инвеститорските нагласи от САЩ в полза на по-стабилни региони. Той предположи, че като се има предвид съотношението на дълга към БВП, Европа изглежда по-привлекателна за инвестиции от САЩ.

Пазарните опасения относно дълга на САЩ катализираха разпродажба на американски облигации, което е отзвук от опасенията на облигационните бдители, които предупредиха за устойчивостта на покупките на американски облигации, ако дефицитът се запази и равнището на дълга продължи да нараства. Тази динамика показва, че инвеститорите все по-настойчиво трябва да обмислят диверсификация на активите си извън Северна Америка.

Прозренията на Стайн хвърлят светлина върху неотложната необходимост от стратегическо финансово планиране на фона на надвисналия призрак на нарастващия дълг на САЩ, като подчертават потенциалното въздействие върху стабилността на валутата и глобалните инвестиционни модели.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.