НАЧАЛО Други

Дълговата криза в САЩ би могла да бъде последният удар върху господството на долара

септември 12, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дълговата криза в САЩ би могла да бъде последният удар върху господството на долара

БРИКС и АСЕАН се отказват от зависимостта от щатския долар в световната търговия, като вместо това предпочитат да използват местни валути за трансгранични транзакции.

Общо 21 държави официално се споразумяха да намалят зависимостта си от щатския долар, за да укрепят собствените си валути. БРИКС и АСЕАН активно оспорват глобалния резервен статут на щатския долар, като се стремят да дадат приоритет на използването на собствените си местни валути.

От гледна точка на световните икономически тенденции БРИКС и АСЕАН представляват по-малка заплаха в сравнение с ескалиращата дългова криза в САЩ.

Доминацията на щатския долар се оспорва не външно, а вътрешно. Според неотдавнашна актуализация на Бюджетната служба на Конгреса (CBO) дефицитът в щатски долари може да достигне 181% от американския БВП през следващите три десетилетия. В исторически план прекомерният дълг доведе до упадъка на британската лира като световна валута през 1900 г.

Според Bloomberg новосформираният 11-членен блок БРИКС може да контролира 50% от световния БВП до 2050 г. Понастоящем страните от БРИКС управляват общо 30% от цялата световна търговия, а по-голямата част от тези транзакции скоро може да се извършват в местни валути.

Освен това страните от БРИКС представляват 46% от световното население – цифра, която продължава да нараства, докато населението на западните страни намалява. Освен това след включването на Саудитска Арабия и ОАЕ страните от БРИКС вече контролират 42% от световните доставки на петрол.

Ако дългът в щатски долари се управлява ефективно, американската икономика и БВП могат да процъфтяват през следващите три десетилетия.

БРИКС няма да представлява значително предизвикателство за САЩ, ако дефицитът в щатски долари бъде овладян.

В заключение, нарастващата дългова криза би могла да бъде последният удар върху господството на долара, а не върху съюза БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.