НАЧАЛО Алткойни

Доминацията на Tether е лоша новина за криптовалутите – ето защо

02.02.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доминацията на Tether е лоша новина за криптовалутите – ето защо

Според анализатори на JPMorgan, въпреки че неотдавнашният скок на пазарната капитализация на стабилните монети е положително развитие, се засилват опасенията за нарастващата доминация на Tether (USDT).

Анализаторите, ръководени от Николаос Панигирцоглу, изразиха опасения относно уязвимостта на Tether поради липсата на регулаторно съответствие и прозрачност. В неотдавнашния си доклад те изтъкнаха концентрацията на Tether през последната година като негативна тенденция за стабилкоин екосистемата и по-широкия криптовалутен пейзаж.

Глобалните емитенти на стабилни монети са изправени пред регулаторни рискове, като се очаква одобрението на Закона за яснота за платежните стабилни монети в САЩ и очакваното частично прилагане на регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA) в Европа по-късно тази година.

Анализаторите предполагат, че емитентите на стабилни монети, които се придържат стриктно към съществуващите разпоредби, биха могли да се възползват от предстоящия регулаторен контрол, като потенциално спечелят пазарен дял.

Главният изпълнителен директор на Tether, Паоло Ардоино, отговори на опасенията на JPMorgan, като изрази задоволство от признаването на важността на Tether. Въпреки това той смята, че е донякъде лицемерно JPMorgan, най-голямата банка в света, да обсъжда въпроси, свързани с концентрацията.

Ардоино подчерта успеха на Tether, като го отдаде на финансовата надеждност, стабилните резерви и ангажимента за подкрепа на нововъзникващите пазари и развиващите се страни. Според него Tether играе ключова роля в общностите, които използват USDT като предпазна мярка срещу високата инфлация и девалвацията на националните си валути.

В отделна бележка за USDC анализаторите на JPMorgan отбелязват, че Circle, емитентът на стабилната монета, е подал поверително заявление за публично листване в САЩ. Този ход се разглежда като активна подготовка на Circle за международна експанзия и предстоящи регулации за стабилните монети.

Стабилните монети служат като мост между традиционните финанси и крипто света, действайки като “пари в брой” в крипто пространството. Анализаторите от JPMorgan смятат, че тяхната експанзия внася повече капитал от традиционните финанси в крипто пространството, увеличава циркулацията на пари в брой в крипто екосистемата и укрепва обезпеченията, допринасяйки за стабилността на крипто финансовата система. Анализаторите обаче отчитат, че нарастващият пазарен дял на Tether и регулаторната несигурност представляват потенциални негативи за пазара.

В сряда Tether обяви рекордна нетна печалба от $2.9 милиарда през четвъртото тримесечие и рекордно високо увеличение на свръхрезервите, обезпечаващи нейните USDT токени в обращение.

Освен стабилните монети, анализаторите изтъкнаха финансирането с рисков капитал като друг значим източник на капитал за крипто екосистемата. Въпреки това те отбелязаха спад на крипто финансирането през декември 2023 г. и януари 2024 г., като го отдадоха на капиталовите ограничения, изпитвани от фирмите за рисков капитал на фона на нарастващите лихвени проценти и намаляващите оценки на проектите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

3 криптовалути с огромен потенциал през 2024 година

Криптовалутите в момента преживяват бича тенденция, начело с доминиращия Биткойн (BTC), чиято капитализация надхвърля $1.2 трилиона към момента на писане на статията.

29.02.2024 14:00 3 мин. четене

Крипто пазарът скоро ще се радва на Етериум ETF – Джим Креймър

Уважаваният пазарен анализатор и телевизионен водещ Джим Креймър изрази надежда за бъдещата траектория на борсово търгуваните фондове (ETF) за Етериум, като прогнозира обещаващи перспективи, напомнящи успеха на Биткойн ETF.

29.02.2024 10:00 2 мин. четене

Ето коя меме криптовалута може да докара значителни печалби според топ анализатор

Стратег в областта на криптовалутите, известен с псевдонима Bluntz, е открил интригуваща инвестиционна възможност на фона на настоящата пазарна динамика.

29.02.2024 9:00 1 мин. четене

Как се копае Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin (DOGE) наскоро отбеляза значителен скок в цената си, като през последните 24 часа тя нарасна с 15% и премина границата от $0.1, търгувайки се за около $0.11 към момента на писане на статията, което доведе до печалби за над 70% от притежателите ѝ.

28.02.2024 20:19 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.