НАЧАЛО Други

Доларът засенчва азиатските валути: Китай и други държави вземат мерки

септември 10, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът засенчва азиатските валути: Китай и други държави вземат мерки

Според информацията Китай се е противопоставил на очакваното председателство на САЩ на Г-20 през 2026 г. Този ход подчертава дълбоко вкорененото недоверие между Пекин и Вашингтон.

По време на дипломатическите срещи на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи тази седмица китайски официални лица изразиха несъгласието си САЩ да поемат ротационното лидерство на групата на водещите икономики. Опитът им обаче в крайна сметка се оказа неуспешен.

Спорът за това кой ще бъде домакин на Г-20 през 2026 г. засили напрежението между китайско-американските отношения, включвайки различни теми, обсъждани на годишната среща на световните лидери. Това включваше конфликта на Русия с Украйна и усилията за борба с изменението на климата.

Обикновено възлагането на ротационното председателство на Г-20 – роля, която включва определянето на дневния ред на дискусиите на групата за съответната година, провеждането на министерски срещи и домакинството на срещата на върха на лидерите – е безспорен процес, следващ свободен график.

Според информацията китайските дипломати са призовали в тазгодишната декларация за срещата на върха на Г-20 да не се споменава очакваното председателство на САЩ през 2026 г.

Западните държави, включително Обединеното кралство, се противопоставиха на този ход на Китай:

Предвиждаме да се съберем отново в Бразилия през 2024 г. и в Южна Африка през 2025 г., както и в Съединените щати през 2026 г. при започването на следващия цикъл”, се посочва в съвместното изявление.

В събота Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, информира репортерите: 

Що се отнася до Китай, мога само да заявя, че комуникирането е финализирано, включително споменаването на Съединените щати като домакин през 2026 г., а Китай се съгласи, както и всички членове на Г-20, и ние сме доволни от това.

САЩ представиха председателството си през 2026 г. като демонстрация на своята отдаденост на коалицията, която беше разтърсена от геополитическите разцепления, породени от конфликта на Русия с Украйна.

Ние самите сме нетърпеливи да бъдем домакини на Г-20 през 2026 г.  Дори при липсата на активно участие на Русия и напрежението, което породи войната, все още възприемам Г-20 като изключително ефективна“, отбеляза Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, в петък в Ню Делхи.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.