НАЧАЛО Други

Доларът е към своя край: Инвеститорът Джим Роджърс прогнозира смяна на световната валута

май 25, 2023 10:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът е към своя край: Инвеститорът Джим Роджърс прогнозира смяна на световната валута

Джим Роджърс, виден американски инвеститор и съосновател на Quantum Fund, прогнозира спад в глобалното господство на щатския долар като световна резервна валута.

По време на интервю за руската държавна информационна агенция “Sputnik” Роджърс изрази загриженост относно политизирането на долара от страна на Съединените щати, което кара както съюзниците, така и противниците да търсят алтернативни варианти.

Все повече хора поставят под въпрос жизнеспособността на разчитането на щатския долар поради потенциални бъдещи проблеми.

Международната валута, която трябваше да бъде безпристрастна и универсално използваема, сега е обект на промени в правилата от страна на Вашингтон. В случай на недоволство достъпът може да бъде прекратен.

Роджърс изтъкна историческия модел на резервните фиатни валути, които обикновено имат живот от около 100 години, като доказателство, че господстващото положение на долара в крайна сметка ще отслабне.

Нито една валута не е запазила водещата си позиция повече от 150 години; през цялата история е имало преходи от една валута към друга.

Въпреки че Роджърс смята, че упадъкът на щатския долар е неизбежен, той призна, че другите валути все още не са готови да поемат неговата роля.

Китай се смята за потенциален претендент, но финансовата система на страната остава силно регулирана и недостъпна, което не ѝ позволява да надмине щатския долар в момента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.