НАЧАЛО Други

Дойде ли времето на дигиталните валути на централните банки?

октомври 24, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дойде ли времето на дигиталните валути на централните банки?

Наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) направи важна стъпка към въвеждането на дигитално евро, с което обяви началото на нова ера във сектора на валутите.

Макар че няколко държави, включително Китай и Индия, проучват дигитални валути на централните банки (CBDC), ходът на ЕЦБ се откроява като първата голяма инициатива на западна централна банка. Това развитие може потенциално да установи глобален стандарт.

Привържениците твърдят, че CBDC обещават да направят революция в плащанията и да осигурят алтернатива на физическите пари в брой, за които се смята, че са в упадък. Съществуват обаче трайни съмнения относно истинските им предимства.

Например в Нигерия, където CBDC са приети, разпространението им остава слабо. Освен това съществуват опасения относно неприкосновеността на личния живот, за което свидетелстват протестите срещу плановете на ЕЦБ.

Търговските банки се притесняват от потенциалните разходи и възможността за отлив на депозити, ако клиентите прехвърлят средства към сметки в централната банка. Развиващите се страни са загрижени, че леснодостъпните дигитални валути като долара, еврото или юана могат да нарушат функционирането на финансовите им системи.

Начинанието на ЕЦБ се наблюдава внимателно в световен мащаб. Джош Липски, който наблюдава глобалното проследяване на CBDC в Атлантическия съвет, подчерта значението му поради статута на ЕЦБ като една от най-големите централни банки.

Ако тя успее да се справи с опасенията, свързани с неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и офлайн използваемостта, би могла да упражни значително влияние.

Въпреки тези постижения все още липсва широко съгласие относно необходимостта от CBDC. Политиците не са убедили напълно всички в ползите от тях. Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, твърди, че дигиталното евро ще “осигури бъдещето” на валутата и ще намали зависимостта от базираните в САЩ системи за разплащане с кредитни карти.

Експертите обаче остават разделени. Лий Брейн, управляващ директор на отдел “Усъвършенствани технологии” в Barclays, се пита какви уникални характеристики предлага CBDC на дребно в сравнение с парите на търговските банки. Той предупреди да не се прави компромис с еднородността на парите и да се създава двустепенна система с различни функционалности и правила за разкриване на данни.

В крайна сметка основният въпрос се върти около това как CBDC могат да подобрят финансовата система.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.