НАЧАЛО Други

Дойде ли краят на вдигането на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ?

01.02.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дойде ли краят на вдигането на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ?

На 31 януари тази година председателят на Федералния резерв Джером Пауъл се обърна към обществеността по време на пресконференцията след заседанието на FOMC, като представи текущите усилия на Федералния резерв за управление на инфлацията и икономическата активност.

Пауъл подчерта, че макар да има признаци за забавяне на инфлацията спрямо предишните ѝ върхове, тя все още надхвърля желаната цел от 2%. Това подчертава несигурната траектория занапред, като подчертава, че напредъкът в намаляването на инфлацията не е гарантиран.

Пауъл увери обществеността в ангажираността на Федералния резерв за постигане на стабилни цени, подчертавайки решението да запази основния лихвен процент и да продължи да намалява притежаваните ценни книжа.

Пауъл призна значителното затягане на паричната политика през последните две години и неговото въздействие върху икономическата активност и инфлацията.

Той отчете положителни икономически показатели, като през последното тримесечие и през цялата година се наблюдаваше силен растеж на БВП, обусловен от потребителското търсене и подобрените условия на предлагане. Въпреки това той посочи и потиснатата активност в жилищния сектор и потискащото въздействие на високите лихвени проценти върху бизнес инвестициите.

Що се отнася до пазара на труда, Пауъл отбеляза неговата затегнатост, но наблюдава признаци на по-добър баланс между търсенето и предлагането. Средното месечно нарастване на броя на работните места се е забавило до здравословно равнище, а равнището на безработица остава ниско.

Той изтъкна смекчаващия се прираст на номиналните заплати и намаляването на разликата между свободните работни места и наличните работници, макар да призна, че търсенето на работна сила все още изпреварва предлагането.

Пауъл засегна въпроса за инфлацията, като отбеляза значителното ѝ облекчаване през последната година, но подчерта необходимостта от устойчиви доказателства за приближаването ѝ към целта на Фед от 2%. Той отново подчерта, че действията на Федералния резерв се ръководят от мандата му да насърчава стабилни цени и максимална заетост, като признава предизвикателствата, породени от високата инфлация, особено за най-уязвимите.

Пауъл предположи, че сегашният лихвен процент може да е достигнал своя връх за този цикъл на затягане, като в зависимост от икономическото развитие е възможно да бъде коригиран. Той подчерта готовността на Фед да запази или коригира при необходимост позицията си по политиката, като се стреми да осигури напредък към целта за инфлация от 2%, балансирайки рисковете от отслабване на икономическата активност и заетостта.

След речта на Пауъл криптопазарът отбеляза скромен спад, което показва очаквания за по-миролюбиво послание.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.