НАЧАЛО Регулации

Добри новини за Биткойн – нови регулации влизат в сила след края на 2024 година

13.12.2023 18:22 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Добри новини за Биткойн – нови регулации влизат в сила след края на 2024 година

Съветът за стандарти за финансово отчитане (FASB), регулаторен орган, който наблюдава счетоводните практики в САЩ, наскоро публикува нови стандарти, насочени към подобряване на оповестяването на конкретни видове криптоактиви, като се съобрази с мнението на различни заинтересовани страни.

Ричард Р. Джоунс, председател на FASB, подчерта значението на тези стандарти, заявявайки, че те са оформени въз основа на обратна връзка от различни заинтересовани страни. Джоунс подчерта, че актуализираните насоки имат за цел да предложат на инвеститорите и разпределителите на капитал по-подходяща информация, съответстваща на истинската икономическа същност на избрани криптоактиви. Освен това тези стандарти имат за цел да опростят и намалят разходите, свързани с настоящите счетоводни процедури.

Съгласно тези ревизирани стандарти компаниите ще имат възможност да използват отчитане по справедлива стойност за определени криптовалути в своите финансови отчети. Преди това от дружествата се изискваше да използват първоначалната покупна цена и да записват кумулативни разходи за обезценка съгласно модела за отчитане на неопределено дълготрайни нематериални активи.

Датата на влизане в сила на тези нови правила е определена за финансовите години, започващи след 15 декември 2024 г. Дружествата обаче разполагат с гъвкавостта да приемат тези стандарти по-рано за предстоящите си финансови отчети.

Стандартите се прилагат по-специално за нематериални активи, при които липсват изпълними права върху базовите стоки, които се намират в разпределени счетоводни книги чрез блокчейн технология, които са защитени чрез криптография, които са взаимозаменяеми и които не са създадени или издадени от отчитащото се предприятие или от негови филиали.

Актуализираните насоки предвиждат, че оценяването на криптоактивите по справедлива стойност не само ще отрази по-добре тяхната икономическа реалност, но и ще рационализира счетоводните процедури за много предприятия, като се отдалечи от съществуващия модел на отчитане на разходите без обезценка.

MicroStrategy, публично търгувана софтуерна компания, известна със значителната си инвестиция в Биткойн (BTC), изрази подкрепа за тези нови стандарти по-рано през годината.

Компанията вярва, че отчитането на притежаваните криптоактиви чрез използване на модела на справедливата стойност, както е предложено от FASB, ще предложи на инвеститорите по-ясна перспектива за финансовото ѝ състояние и за реалната стойност на притежаваните от нея BTC.

Това, от своя страна, би подпомогнало инвеститорите при вземането на добре информирани решения относно инвестициите и разпределението на капитала.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Турция напредва с проекта си за дигитална лира

Централната банка на Република Турция постигна значителен напредък в дигитализирането на националната си валута, като публикува превод на английски език на доклада си за първоначалната фаза на проекта за изследване и развитие на дигиталната турска лира на Централната банка.

21.02.2024 20:13 2 мин. четене

Япония въвежда нови закони за инвестициите в криптовалути

Япония наскоро прие новаторски законопроект, който открива нови възможности за инвестиции за местните фондове за рисков капитал и инвестиционни фондове.

20.02.2024 13:00 2 мин. четене

Държава от Латинска Америка забранява на институциите търговията с криптовалути

Регулаторният орган CNBS на Хондурас въведе забрана за търговия с криптовалути и подобни дигитални активи във финансовата система на страната поради опасения от измами и пране на пари.

17.02.2024 20:00 1 мин. четене

Федералният резерв иска да забрани криптовалутите за американските банки

На фона на растящата популярност на криптовалутите Федералният резерв (Фед) изглежда се готви да предприеме регулаторни мерки срещу участието на американските банки в крипто сферата.

16.02.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.