НАЧАЛО Други

Добра новина за световната икономика – бизнесите в САЩ и Европа набират инерция

24.05.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Добра новина за световната икономика – бизнесите в САЩ и Европа набират инерция

Глобалният икономически растеж изглежда се разширява, като последните проучвания показват засилване на бизнес активността през май както в САЩ, така и в еврозоната.

През 2023 г. еврозоната преживя свиване на икономиката си поради фактори като рязкото покачване на цените на енергията и храните след нахлуването на Русия в Украйна, както и последвалото повишаване на лихвените проценти с цел контролиране на инфлацията.

Обратно, през същия период икономиката на САЩ отбеляза стабилно разрастване, което доведе до значителна разлика в растежа между двата региона. Неотдавнашните данни обаче сочат съживяване и на двете икономики, като в САЩ се наблюдават признаци на подновено ускоряване, а в еврозоната – на по-силен растеж.

Индексът S&P Global Flash U.S. Composite PMI, който измерва активността както в производствения сектор, така и в сектора на услугите, достигна 25-месечен връх през май, което свидетелства за стабилна експанзия. По подобен начин бизнес активността в еврозоната се разширява за трети пореден месец, като общият съставен PMI (Индекс на мениджърите по покупките) достига най-високото си ниво от една година насам.

Германия, която е ключов фактор в еврозоната, бе водеща в повишаването на активността, което се дължеше на силния сектор на услугите и подобрението в промишлеността. Проучванията обаче показаха забавяне на икономиката на Обединеното кралство след силното начало на годината, което накара министър-председателя Риши Сунак да призове за изненадващи избори.

Освен това проучванията сочеха по-нататъшно ускоряване на индийската икономика и оживление в Япония след свиването ѝ през първото тримесечие. Същевременно в Австралия през май се наблюдава леко забавяне на растежа.

Въпреки положителните показатели продължават да съществуват опасения относно инфлацията и нарастването на заплатите. Макар че бизнесът отчете по-бавно нарастване на цените, растежът на заплатите в еврозоната надхвърли очакванията, което може да усложни плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) за понижаване на лихвените проценти.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос подчерта несигурността около бъдещите понижения на лихвените проценти, като посочи, че ЕЦБ ще следи внимателно икономическите данни, преди да вземе решения. Икономистите предполагат, че продължаващата устойчивост на икономиката на еврозоната може да доведе до по-предпазлив подход към понижаването на разходите по заемите след първоначалния ход на ЕЦБ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.