НАЧАЛО Други

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано очерта плановете си за дигитално евро, което потенциално би могло да бъде пуснато в обращение до 2027 г., позволявайки на потребителите безпроблемно да извършват транзакции с “публични пари” както онлайн, така и офлайн.

В неотдавнашна актуализация президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предостави допълнителни сведения за инициативите на блока в областта на CBDC, като акцентира най-вече върху аспектите на сигурността и неприкосновеността на личния живот на предстоящия дигитален актив.

По-рано тази седмица, на 25 септември, Лагард енергично защити проекта на ЕЦБ за CBDC, заявявайки, че валутата няма да предлага пълна анонимност, какъвто е случаят с физическата банкнота.

Стремим се да защитим неприкосновеността на личния живот, но като се има предвид, че дигиталните транзакции оставят следа в блокчейн, пълната анонимност, както при банкнотата, няма да бъде възможна“, заяви президентът на ЕЦБ.

Коментарите на Лагард последваха изразената от някои членове на Европейския парламент (ЕП) загриженост по отношение на проекта CBDC, по-специално за потенциалното му въздействие върху неприкосновеността на личните данни на потребителите.

Правите ли разлика между анонимност и лична неприкосновеност на личния живот? Как можем да гарантираме неприкосновеността на личния живот, без да гарантираме анонимността?“, попита Гунар Бек, германски политик и член на ЕП.

В отговор Лагард увери, че ЕЦБ няма да има видимост за това как отделните лица харчат своята дигитална валута.

Тя обаче призна, че търговските банки ще имат достъп до данните, тъй като те ще служат като посредници за разпространението на дигиталното евро. Тези банки ще анализират данните и ще ги споделят с потребителите на CBDC, добави тя.

Осигуряването на същото ниво на анонимност като физическите банкноти би било в противоречие с целта за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Въпреки това ЕЦБ няма да притежава достъп до данните на потребителите на CBDC и няма да има сектор от ЕЦБ, който да проверява детайлите на транзакциите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.