НАЧАЛО Финтех

Дигиталните валути на централните банки ще заменят кеша, според Deutsche Bank

ноември 12, 2020 22:05 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дигиталните валути на централните банки ще заменят кеша, според Deutsche Bank

Deutsche Bank, най-голямата банкова институция в Германия, е уверена, че дигиталнтие валути на централните банки (CBDC) ще заменят кеша в бъдеще.

Изследователското звено на банката, Deutsche Bank Research, публикува нов доклад за икономически оценки и предложения за подпомагане на световните икономики, засегнати от пандемията на коронавирус. Озаглавено „Какво трябва да направим, за да се възстановим“, изследването беше пуснато на 10-ти ноември.

В доклада Deutsche Bank заявява, че продължаващата пандемия COVID-19 ускорява „революцията на дигиталните пари„. Според банката, тази революция в крайна сметка ще позволи на CBDC валути като китайския дигитален юан или шведската електронна крона да заменят парите в дългосрочен план. Deutsche Bank призова националните правителства и частните компании да работят по алтернативи на кредитните карти, като заяви:

Затварянията в световен мащаб и мерките за социално дистанциране само увеличиха използването на картите над парите. За да отговорят, компаниите и политиците трябва да разработят алтернатива на кредитните карти и да премахнат таксите за посредниците. […] Засега приоритетът трябва да бъде на регионалните системи за дигитални разплащания. В дългосрочен план дигиталните валути на централните банки ще заменят физическите пари.

Докладът Deutsche Bank Research също така предупреди европейските политици за рисковете от неразработването на собствен проект за дигитална валута в отговор на активния напредък на Китай и Швеция в тази област.

Банката твърди, че изоставането от други юрисдикции може да принуди приемането на политики от първенците в това ново начинание.

Ако други страни не наваксат, те могат да открият, че техните компании са принудени да приемат дигитални валути и политиките на други държави като средства за плащане.“

Банката призова Европа да разработи решение за дигитална валута, за да укрепи еврото в съществуващата геополитическа ситуация. „За да направим това, трябва да имаме независимо европейско решение за плащания“, пише Deutsche Bank Research.

Докато Deutsche Bank настоява за ускоряване на глобалното развитие на дигиталните валути, редица страни не бързат да издадат CBDC.

През октомври 2020 г. Джероум Пауъл от Федералния резерв на Съединените щати заяви, че САЩ не се притесняват дали други държави ще получат предимство за първи път, когато става въпрос за издаване на CBDC. Председателят на Фед заяви, че правителството на САЩ няма да вземе решение за емитиране на дигитален долар, докато не бъдат разрешени свързаните със CBDC рискове като кибер атаки и поверителност.

Длъжностни лица в Нова Зеландия и Русия изразиха подобна позиция, заявявайки, че по-скоро биха избрали подход „изчакай и виж„.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

„Играта е нагласена“, твърди Джералд Селенте

Рисковите активи реагираха положително на новините, че индексът на потребителските цени (CPI) за юли излезе по-благоприятен от очакваното.

август 12, 2022 20:24 1 мин. четене

76% от институционалните инвеститори очакват да използват крипто до 3 години

Нов доклад на Ripple, в който се разглежда какъв процент от финансовите институции се интересуват от използването на блокчейн за плащания, показва, че повече от три четвърти от тях планират да използват криптовалути до 2025 г.

август 12, 2022 18:21 1 мин. четене

Основателят на Huobi търси да продаде дяловете си в борсата

Според неотдавнашен доклад на Bloomberg основателят на Huobi Леон Ли в момента води преговори с няколко инвеститори за продажба на по-голямата част от дела си в крипто борсата Huobi на цена от близо $1 милиард.

август 12, 2022 17:02 1 мин. четене

Robinhood изправени пред дело за пазарна манипулация

Окръжният съдия на САЩ постанови, че Robinhood трябва да заведе съдебно дело, в което се оплаква от манипулиране на пазара във връзка с ралито на меме акциите, което се състоя миналата година.

август 12, 2022 15:33 1 мин. четене