НАЧАЛО Финтех

Дигитална банка, в която инвестира Леонардо Ди Каприо, се сблъска с проблеми

НОЕ. 28, 2019 22:00 5 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дигитална банка, в която инвестира Леонардо Ди Каприо, се сблъска с проблеми

Банката, която събра 110 милиона долара от фондове за рисков капитал и известни личности, включително Леонардо Ди Каприо, се опитва да намери финансиране, което е потенциален знак, че инвеститорите губят интерес след провала на “WeWork”.

В началото, “Aspiration” имаше всички качества на банка претендент.


В стартъпът от Лос Анджелис инвестираха знаменитости, включително Ди Каприо и Орландо Блум. Бързият растеж и модерния социално отговорен модел му донесоха много медийно внимание.


През април, изпълнителният директор и съосновател на Aspiration - Андрей Черни - заяви пред Ройтерс, че търси кръг “по-голям от всичко, което сме правили преди.


Статията цитира анонимен източник, според който компанията иска поне 200 милиона долара финансиране и 1 милиард оценка.


Но банката, която позволява на клиентите си да избират колко да плащат за услуги, досега няма успеваемост в опитите си да убеди достатъчно инвеститори да участват в последния кръг за набиране на средства, според хора, които са запознати със ситуацията. Миналия месец, компанията уволни 15% от служителите си и бави някои плащания на доставчиците поне от лятото, казаха тези хора.


Разочароващото IPO на Uber през май и сривът в оценката на WeWork през септември означаваше, че компаниите, с неясни пътни карти, намират по-трудно финансиране. Това, което може да последва, е първият признак на болезнена промяна за еднорозите или компаниите, търсещи този статут.


Това е компания, която би получила финансиране преди една година”, каза изпълнителният директор на финтех компания, който пожела да остане анонимен.


“Това, което виждате е, че инвеститорите стават все по-предпазливи от резултатите на последните кръгове.“


За така наречените банки-претенденти като Aspiration, проблемът се изостря от все по-пренаселеното поле. “Chime” и “Varo” придобиха популярност, инвестиционните стартъп компании като “Betterment” и “Stash”, сега предлагат чекови сметки, а конкурентите, базирани в Англия, “Monzo” и “Revolut”, идват в САЩ.


Отговор на изпълнителния директор


В отговор по електронната поща на тази статия, Черни сподели, че Aspiration е събрала повече от 50 милиона долара през тази година, като предстоят повече инвестиции.


Повече от 1,5 милиона американци са се записали за услугите на Aspiration, за да започнат да спестяват със съвест”, казва Черни в изявлението.


През последната година„ компанията отбеляза феноменален ръст на клиентите и приходите. Всеки, който твърди друго, не е запознат с фактите.


Той добави, че “разумното управление на паричните средства и промяната на екипната структура са част от пътя на всеки стартъп.


Докато банката е предприела стъпки за спестяване на пари, това не означава, че е финансово затруднена, според човек, участващ в стартиращия бизнес, който не е искал да бъде посочен. Съкращенията на работните места миналия месец бяха обвързани с голям проект, който беше завършен, каза този човек. Наскоро компанията нае и двама старши служители - главен съветник и главен бизнес директор - и планира няколко пускания на продукти, които този човек посочи като доказателство, че компанията все още е в режим на растеж.


Все пак кръгът от Серия “C”, споменат в статията от април, все още не е приключил и това едва ли ще се случи преди края на годината, твърди запознатото лице. 50 милиона долара, събрани през тази година, са комбинация от собствен капитал и конвертируем дълг, спомена човека.


Възмутени доставчици


Служителите на Aspiration започнаха да негодуват това лято, тъй като финансирането не успя да се осъществи.


В същото време, притесненията за финансирането на компанията се разраснаха, като гневни продавачи започнаха да се обаждат на Aspiration или да се появяват лично в седалището на фирмата в Марина Дел Рей, Калифорния, искайки да им бъде платено, твърдят бивши служители.


Продавачите дори направиха опит да се свържат със служителите в LinkedIn, питайки дали банката все още работи. Жалбите на доставчиците станаха толкова разпространени, че повечето от екипа за придобиване на компанията напуснаха, според бивши служители.


Тогава, преди около два месеца, по време на среща на всички компании, мениджърите настояха, че е “нормално” да не плащат на някои доставчици.


Един продавач, който пожела да остане неназован, докато не бъде разрешен висящ съдебен спор, заяви, че Aspiation не успя да му плати, след като помогна на компанията да наеме няколко високо-квалифицирани инженери.


Последното нещо, което искам да бъда, е друг кредитор, който е в несъстоятелност”, каза продавачът, обяснявайки защо той заведе дело за изплащане.


От банката му казаха, че компанията е намерила известно финансиране - “частичен кръг” - през лятото, защото е платила половината от дължимото му през август.


Тогава, миналия месец, Черни уволни 31 от своите 200 служители. Някои служители казват, че активно търсят работа другаде.


Aspiration има няколко възможни варианта за обмисляне, ако не може да осигури повече финансиране, според експертите в бранша. Черни би могъл да продаде Aspiration на стратегически купувач като друга финтех фирма. Или инвеститорите могат да му предложат спасителна линия за дългово финансиране, която да се превърне в мажоритарен дял, ако показателите за ефективност не се подобрят.


Много стартъпи претърпяха бурни периоди, преди да станат успешни, а това е напълно възможно при “Aspiration”, според инвеститор в компанията.


Както при много финтех стартъп фирми, депозитите на клиенти се съхраняват в отделни институции, застраховани от FDIC; Банката изброи осем банки партньори, които държат парите на потребителите.


"Балонът ще се спука"


Но по-големият проблем е, че за твърде много стартъп компании разходите за придобиване на клиенти са “драстично по-големи” от икономиката, която предоставят, спомена Бен Кукиер, инвеститор в “Centana Growth Partners”.


Докато инвеститорите по света търсеха доходност, някои от тези долари си проправиха път към фондове за рисков капитал, включително Vision Fund на Softbank. Някои инвеститори приеха нестабилни показатели, обвързани с растежа и стартъп фирмите, съответно манипулират бизнес модела си, вместо да създават устойчиви операции, според Кукиер и други.


Финтех стартъп компании взеха рекордните 39,57 милиарда долара от световните инвеститори миналата година, което е повече от двойно повече от 2017 г. според CB Insights.


До известна степен, да вържеш две пияндета заедно и да се надяваш, че те ще вървят в права линия, не е това, което бих нарекъл осъществима дългосрочна стратегия”, каза той.


За бившите служители на Aspiration, истинското разочарование е, че всички, от Черни надолу, изглеждаха наистина инвестирани в мисията на фирмата: да предоставят социално осъзната, устойчива алтернатива на големите банки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Tether е все по-използван в сферата на децентрализираните финанси

Този резултат идва два месеца след първоначалното пускане на Tether на платформата, която предлага широка гама от други стабилни монети, включително Dai (DAI), USD Coin (USDC), sUSD и TrueUS...
МАЙ. 29, 2020 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Проучване на Revolut показва 68% ръст на крипто търговията на дребно

Почти една трета от 10-те милиона клиенти на Revolut са търгували с криптовалута в приложението, което обслужва крипто търговци на дребно.Откакто ограниченията свързани с карантината бяха въведени пре...
МАЙ. 29, 2020 16:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Ripple предлагат ново технологично решение за корпоративните плащания

Облак, който да помага на клиентите да придвижват средствата по-бързо, включително XRP Много бизнес процеси сега стават все по-дигитализирани поради карантираната от пандемията по целия свят. Гигант...
МАЙ. 29, 2020 11:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Tencent инвестира 70 милиарда във финтех и изкуствен интелект

Инвестицията ще се разпредели през следващите пет години за разработката на финтех, включително блокчейн, облачни изчисления и изкуствен интелект (AI).Ройтерс съобщи на 26-ти май, че компанията, която...
МАЙ. 27, 2020 20:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света