НАЧАЛО Регулации

Дали Libra ще се превърне в модернизиран PayPal?

ЮЛИ. 17, 2019 13:19 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Дали Libra ще се превърне в модернизиран PayPal?

Вчера фокусът беше върху Дейвид Маркъс, който трябваше да защитава Libra пред комисията по банките, жилищното строителство и градоустройството на Сената.

Какви въпроси повдига изслушването за Libra?


Ако едно нещо е ясно, това е, че поставянето на проекта под регулаторната компетентност на властите, както Facebook цели да направи, ще бъде сериозно предизвикателство. Важно е да се спомене, че това би могло да подкопае предвидения децентрализиран характер на криптовалутите.


Вчерашното изслушване пред Конгреса, озаглавено “Разглеждането на предложената цифрова валута на Facebook и съображенията за защита на личните данни”, беше изключително интензивно.


Особено настоятелен беше сенаторa Шеррод Браун, най-високопоставеният демократ на банковия комитет, който каза  следното:


Наистина смятате, че хората трябва да ви се доверяват с трудно спечелените си пари... мисля, че е заблуден. […] Бихте ли приели всичките си възнаграждения в тази нова валута?


На това Маркъс отговори, че би приел, тъй като валутата е подкрепена с 1-за-1 “от резерв”.


Независимо от това, както отбеляза главният изпълнителен директор на Blockstream, Самсън Мау, основното предизвикателство изглежда е, че Libra преплита противоречащи си концепции. 


Libra не може да бъде всичко за всички и не може да бъде едновременно отворена и затворена.


Говорейки по въпроса вчера, Маркъс говори за естеството на проекта с отворен код.


Ние го направихме open-source и в резултат на това вече не ни принадлежи. Сега той принадлежи на общността и те ще помогнат за изграждането на кода и ние ще се откажем от контрола върху кодовата база и мрежата по време на процеса.


В подробна публикация, Мау подчертава, че ако това твърдение е вярно, екип от разработчици ще може да премахне KYC и AML компонентите в портфейлите, които не са от Calibra, и все още да могат свободно да работят с мрежата.


Това само по себе си противоречи на друго твърдение, направено от Маркъс по време на изслушването:


Портфейлите ще наложат санкциите, които се ръководят от нашия национален апарат за сигурност и хазната.


Освен това изпълнителният директор на Blockstream също коментира следното изявление на Маркъс:


Искаме да гарантираме, че хората, докато имат легитимна употреба на продукта, могат да правят това, което искат с парите си.


Това само по себе си поставя въпроса за дефинирането на легитимна употреба, което ни довежда до проблемите, с които се сблъскват много съществуващи централизирани системи като PayPal. Остава отворена вратата за Асоциацията на Libra да решава коя употреба не е законна и да замрази средствата на потребителя или просто да го отстрани от платформата.


Според Мау, единственият начин, по който Libra може да гарантира съответствие във всички области, е да бъде в пълен контрол над почти всичко. 


Защото е невъзможно само Calibra да изисква удостоверени правителствени документи за самоличност.


Той изтъква, че единственият, по който начин това може да се случи, е ако има два басейна с валути, които не могат да се смесват. Но в такъв случай, проектът ще разполага с валута, която не е добро средство за размяна. Това би означавало, че инициативата не би успяла да изпълни целите, които са били предвидени.


Все пак, Мау подчертава, че е доста положително, че Facebook ще отдели време да “получи това право”. Въпреки това, той също стигна до доста интересно заключение, което предполага, че след като Libra напълно отговаря на стандартите на всяка юрисдикция, ще заприлича  на по-комплексен PayPal, който се управлява от базирана в Швейцария асоциация. Това естествено повдига въпроса - защо вместо това да не използвате Биткойн?
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: G20 поставя основни правила за стейбълкойна на Facebook

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Сингапур налага ограничения на крипто рекламите

Насоките, които бяха издадени в понеделник, също предупредиха широката общественост за високите рискове, свързани с крипто пазара в допълнение към забрана на DPT компаниите да рекламират услугите си н...
ЯНУ. 17, 2022 23:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Властите във Великобритания забраниха две реклами на Crypto.com

Органът за стандарти за реклама на Обединеното кралство (ASA) забрани две реклами от Crypto.com в поредния си опит за ограничаване на рекламите в крипто пространството. Двете реклами се появиха съотве...
ЯНУ. 6, 2022 11:39 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Броят на страните, които забраняват крипто, се е удвоил за три години

Въпреки че 2021 г. беше добра година за индустрията на криптовалутите по отношение на представянето на пазара, броят на юрисдикциите, забраняващи крипто, се е удвоил от 2018 г. насам.Доклад на Библиот...
ЯНУ. 5, 2022 10:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Банките в Израел трябва да приемат печалби от криптовалути

Съобщава се, че Банката на Израел (BoI) е инструктирала местните банки да приемат печалби от начинания с цифрови активи, стига източникът на парите да не е свързан с престъпни дела. Процедурата има за...
ДЕК. 31, 2021 13:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света