НАЧАЛО Крипто Крими

Крипто измамите стават все по-разпространени, но как да разберем кои са те?

октомври 30, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто измамите стават все по-разпространени, но как да разберем кои са те?

С навлизането на криптовалутите в сектора на финансите рязко се увеличиха измамите в тази нерегулирана сфера на плащане.

Последните данни на Федералната търговска комисия разкриват, че между януари 2021 г. и юни 2022 г. над 46,000 лица в САЩ са докладвали за загуби на обща стойност $1 милиард, дължащи се на крипто измами. Това бележи значително увеличение, като през 2021 г. загубите са 60 пъти повече в сравнение с 2018 г.

От Morgan Stanley подчертаха привлекателността на криптовалутата като бърз и рентабилен метод за транзакции и инвестиции. Въпреки това те подчертаха и липсата на утвърден опит, регулаторна рамка или подкрепа от страна на централната банка, призовавайки потребителите да бъдат предпазливи срещу измами.

Тези измами приличат на традиционните инвестиционни измами, при които злонамерени лица обещават висока възвръщаемост от несъществуващи предприятия. Разликата се състои в това, че измамниците се насочват към криптовалути, като Биткойн, вместо към традиционните валути. Те често се представят за успешни инвеститори, предявяват потенциални романтични интереси или други, за да спечелят доверие, преди да убедят жертвите да се откажат от контрола на криптоактивите си.

Мелани Макгавърн от Международната асоциация на бюрата за по-добър бизнес съветва потребителите да бъдат бдителни и да проверяват подозрителни съобщения, особено от отдавна нечувани контакти.

Освен това измамниците могат да се маскират като легитимни компании, предлагайки продукти или услуги в замяна на крипто плащания. Разграничаването на умишлените измами от добронамерените, но неуспешни бизнеси се оказва предизвикателство в променливия свят на криптовалутите.

Забележително е, че данните на FTC за измамите с криптовалути не обхващат близо $9 милиарда клиентски средства, за които се съобщава, че липсват от сметките на FTX преди значителния ѝ срив. Основателят на фалиралата борса, Сам Банкман-Фрийд, е изправен пред съд за измама, което може да повлияе на възприятията за легитимността на крипто индустрията.

Регулаторните органи предприеха мерки за ограничаване на припокриването на истинските предприятия с умишлените измами. Органът за финансов надзор на Обединеното кралство наскоро забрани на крипто компаниите да предлагат бонуси за “препоръки на приятел” и други финансови стимули, които подтикват потребителите да се регистрират без надлежно отчитане на рисковете.

В крайна сметка, въпреки щателните оценки, потребителите все още могат да станат жертва на измами. Основният съвет при предпазването от крипто измами, както и при всички инвестиции, е никога да не се инвестира повече, отколкото човек може да си позволи да загуби.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Oснователят на Terra Luna най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Според запознати източници висшият служител на правосъдието на Черна гора е изразил намерение да екстрадира До Куон, спорна фигура в сферата на криптовалутите, в САЩ, а не в Южна Корея.

декември 7, 2023 18:14 1 мин. четене

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Крипто измамите стават все по-разпространени, но как да разберем кои са те?”
  1. MICHAEL,

    Реклами на Измамници вървят постоянно в мрежата. Защо обаче не се прави нищо . Явно плащат добре.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.