НАЧАЛО Други

Credit Suisse едвам избегна тежка финансова криза според председателя на централната банка на Швейцария

ноември 3, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Credit Suisse едвам избегна тежка финансова криза според председателя на централната банка на Швейцария

Председателят на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан подчерта ключовата роля на интервенциите на централната банка по време на кризата с Credit Suisse, като заяви, че те са допринесли за предотвратяването на глобална финансова криза.

SNB предостави значителен финансов спасителен пояс на закъсалата институция, реагирайки на сериозната загуба на доверие сред акционерите и инвеститорите, довела до значителни тегления на средства от клиенти. Като част от тези усилия SNB вля 168 милиарда швейцарски франка (равностойни на $185 милиарда) в спешна ликвидност.

Тази интервенция даде възможност на централната банка, работеща съвместно с регулаторния орган FINMA и швейцарските власти, да улесни спешното придобиване на Credit Suisse от местния конкурент UBS през март на значително по-ниска цена от само 3 милиарда швейцарски франка. Джордан подчерта значението на готовността и капацитета на SNB да осигури ликвидност, като наблегна на ключовата ѝ роля за преодоляване на острата криза в Credit Suisse и съответно за предотвратяване на финансова катастрофа с далечни икономически последици както за Швейцария, така и за световната икономика.

През август UBS обяви приключването на защитата на Credit Suisse от страна на правителството и централната банка след приключването на поглъщането, включително прекратяването на заема за спешна ликвидна помощ плюс (ELA+) в размер на 50 млрд. швейцарски франка, получен от SNB.

Джордан изтъкна, че без заема ELA+, който не се придържа към обичайните протоколи за сигурност на SNB, Credit Suisse била изправена пред риска да не може да изпълни финансовите си ангажименти, което щеше застраши системната стабилност.

Макар да подчерта критичната важност на действията им, Джордан призна необходимостта от получаване на ценна информация относно регулациите на ликвидността и укрепването на защитните механизми срещу по-бързото и по-голямо изтичане на клиентски депозити.

Независимо от това швейцарското правителство, SNB и FINMA се сблъскаха с проверки и правни предизвикателства във връзка с управлението на принудителното придобиване, особено що се отнася до липсата на принос от страна на акционерите и отписването на облигации на Credit Suisse от допълнителния капитал от първи ред (AT1) на стойност $17 милиарда, които на практика бяха обезсилени, докато акционерите на обикновените акции получиха парични преводи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.