НАЧАЛО Други

Чуждите компании изнасят милиарди от Китай – ето защо

ноември 7, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Чуждите компании изнасят милиарди от Китай – ето защо

През последните няколко години чуждестранните компании традиционно реинвестират печалбите си в Китай, което стимулира бързата икономическа експанзия на страната.

Със забавянето на икономическия растеж и ескалацията на напрежението между Пекин и Вашингтон обаче настъпва значителна промяна. През последните шест последователни тримесечия до септември чуждестранните предприятия са изтеглили над $160 милиарда печалба от Китай.

Тази продължителна тенденция на отлив на печалби подчертава намаляващата привлекателност на Китай като дестинация за чуждестранния капитал. Вследствие на това преките чуждестранни инвестиции във втората по големина икономика в света отбелязват първото си отрицателно тримесечие от двадесет и пет години насам.

Няколко фактора допринасят за този отлив на печалби. По-специално, нарастващата разлика между лихвените проценти в Китай и тези в САЩ и Европа направи инвестициите на Запад по-привлекателни. Освен това, докато централните банки в други региони повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията, Китай ги намалява, за да се справи с предизвикателствата на своя пазар на недвижими имоти.

Геополитическото напрежение и забавянето на китайската икономика карат много чуждестранни фирми да търсят по-благоприятни възможности за инвестиции. Тази промяна в нагласите доведе до преоценка на веригите за доставки и експозицията към Китай. Роля изиграха и опасенията за влошаване на отношенията между Пекин и Запада.

Някои компании, като базираната в Торонто Firan Technology Group, изтеглиха средства от Китай, за да финансират придобивания в САЩ. Въпреки тези икономически промени Китай не прави разлика между реинвестираната печалба и новите чуждестранни инвестиции в платежния си баланс.

САЩ въведоха ограничения върху инвестициите в чувствителни сектори в Китай, а опасенията за потенциални конфликти и засиленият надзор от страна на китайското правителство доведоха до отрицателен тримесечен отлив на капитали в преки чуждестранни инвестиции. Освен това неотдавнашните действия на Китай, като например налагането на забрани за напускане на страната и разширяването на законите за борба с шпионажа, допълнително усложниха бизнес пейзажа за чуждестранните компании.

В обобщение, устойчивият отлив на печалби от Китай е емблематичен за променящата се динамика в глобалните инвестиции. Чуждестранният капитал търси по-обещаващи възможности извън Китай, което оказва влияние върху икономиката и валутата на страната. Геополитическият пейзаж и икономическите съображения са от ключово значение за тази трансформация.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.