НАЧАЛО Други

ChatGPT обяви, че ще разработва собствени AI чипове

октомври 6, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ChatGPT обяви, че ще разработва собствени AI чипове

Според неотдавнашен доклад на Reuters OpenAI, компанията майка на ChatGPT, е в начален етап на проучване на възможността за разработване на собствени AI чипове.

Освен това се обмисля придобиването на компания за чипове, за да се преодолее настоящият недостиг на скъпи AI чипове.

Този стратегически ход, продиктуван от акцента на главния изпълнителен директор Сам Алтман върху осигуряването на по-голямо предлагане на AI чипове, отразява нарастващото търсене и популярност в индустрията на класа чипове.

Въпреки че все още не е взето окончателно решение, обсъжданията относно начините за справяне с недостига на тези чипове продължават и включват редица потенциални стратегии. Съобщава се, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман е подчертал спешната необходимост от допълнителни AI чипове като основен фокус за компанията.

Заслужава да се отбележи, че недостигът на графични процесори (GPU), особено на тези, произвеждани от Nvidia, представлява значително предизвикателство. Понастоящем Nvidia доминира над 80 % от световния пазар на графични процесори, които са от решаващо значение за AI приложенията.

Междувременно Алтман изрази загриженост както за недостига на усъвършенствани процесори от съществено значение за софтуера на OpenAI, така и за значителните разходи, свързани с поддържането на необходимата хардуерна инфраструктура.

Важно е да се отбележи, че редица анализатори смятат, че експлоатацията на ChatGPT представлява значителен финансов ангажимент за OpenAI. Ако ChatGPT постигне една десета от обема на заявките на търсачката Google, според доклада за поддържане на дейността му ще са необходими първоначални инвестиции в размер на около $50 милиарда в графични процесори и около $15 милиарда в чипове годишно.

Много експерти смятат, че това ще постави организацията в една лига с технологични гиганти като Google и Amazon, които вече предприеха стъпки за разработване на собствени чипове, съобразени с техните специфични нужди.

Независимо дали компанията ще избере да създаде свои собствени чипове с изкуствен интелект или ще се стреми към придобиване, тези усилия вероятно ще продължат няколко години. През този преходен период организацията ще продължи да разчита на търговски доставчици като Nvidia и Advanced Micro Devices, за да посрещне нуждите си от чипове за изкуствен интелект.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.