НАЧАЛО Други

Цените на златото са стабилни на фона на по-силния долар

08.05.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на златото са стабилни на фона на по-силния долар

Цената на златото (XAU/USD) привлече интереса на някои инвеститори по време на азиатската търговска сесия в сряда.

Наблюдава се нарастване на търсенето на сигурни активи, обусловено от геополитическото напрежение, несигурността и продължаващите покупки от страна на централните банки, което може да допринесе за възходящ тренд при цените на златото.

Въпреки това коментарите на представители на Федералния резерв (Фед), предполагащи ястребова позиция, може да смекчат очакванията за потенциално намаляване на лихвените проценти през 2024 г., въпреки по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ за април. Това би могло да окаже низходящ натиск върху ценния метал.

По-късно през деня са предвидени изказвания на членовете на ръководството на Фед Филип Джеферсън, Сюзън Колинс и Лиса Кук. Евентуални ястребови настроения, изразени от тях, биха могли да засилят щатския долар и да окажат натиск върху златото, оценявано в щатски долари. В петък инвеститорите ще следят и доклада за потребителските нагласи на Мичиганския университет. Въпреки че в момента цените на златото се търгуват с повишение, положителната дългосрочна перспектива за жълтия метал остава непроменена, тъй като XAU/USD остава над ключовата 100-дневна експоненциална пълзяща средна (ЕМА) с възходяща траектория.

В краткосрочен план цените на златото са ограничени в рамките на низходящ тренд-канал от средата на април насам. Леко мечите настроения се потвърждават от 14-дневния индекс на относителната сила (RSI), който остава под средната линия от 50.

Психологическото ниво от $2,300 ще послужи като първоначална цел за понижение на XAU/USD. По-нататъшен натиск от продажби под това ниво може да разкрие долната граница на низходящия тренд канал при $2,260. Пробив под това ниво може да доведе до връщане към минимума от 1 април при $2,228, последван от нивото от $2,200.

Във възходяща посока непосредствената съпротива се наблюдава близо до върха от 6 май на $2,232. Следващото препятствие се намира близо до пресечната точка на горната граница на низходящия тренд канал и върха от 26 април в диапазона $2,350-$2,355. Друго значимо ниво на съпротива, което трябва да се наблюдава, е $2,400, последвана от историческия връх около $2,432.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.