НАЧАЛО Други

Цените на руския петрол продължават да скачат – санкциите на Запада вече не действат

септември 30, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на руския петрол продължават да скачат – санкциите на Запада вече не действат

Министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън заяви, че неотдавнашните пазарни цени на руския петрол сочат, че ограниченията на цените, въведени от Групата на седемте, вече не действат според очакванията - това е първото й публично признание за предизвикателствата пред програмата.

Това наистина говори за известно намаляване на ефективността на ценовия таван“, заяви Йелън пред репортери по време на посещение в Савана, Джорджия, когато бе попитана за съобщенията, че цените на руския суров петрол вече са по-близо до $100 за барел, отколкото до $60-те, определени в тавана.

Ограничението е една от мащабните финансови санкции, наложени заради нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Въпреки безпрецедентните санкции и други ограничения Кремъл успява да поддържа икономиката и военната си машина в пълен ход.

САЩ и техните съюзници наложиха ценовия таван в края на 2022 г., като целта им беше да лишат Москва от част от приходите от продажбата на горива, за да подкопаят военните ѝ усилия, като същевременно поддържат високи обеми на износа, за да предотвратят скока на световните цени на петрола.

Механизмът забранява използването на западни транспортни, застрахователни и други услуги за петрола, продаван над ценовия таван.

Първоначално Русия се затрудняваше да намери заместители на тези доставчици, много от които са базирани в Лондон, и отбеляза спад на приходите от петрол. Но през последните месеци Москва разработи свои собствени алтернативи.

Русия похарчи много пари, време и усилия, за да осигури услуги за износа на своя петрол“, каза Йелън. “Те добавиха към своя сенчест флот, осигуриха повече застраховки и този вид търговия не е забранен от ценовия таван.”

Тя обеща да продължи да полага усилия, за да спре заобикалянето на ограниченията, но не спомена конкретни нови мерки. “Ние сме повече от готови да предприемем действия“, каза тя.

Йелън каза още, че е трудно да се каже точно каква е нетната печалба на Русия от доставката на нейния петрол, тъй като страната вече плаща и за много от услугите, които вървят заедно с него. Но тя заяви, че коалицията на Г-7 е готова да “обмисли с течение на времето дали има начини, които биха могли да направят тази политика по-ефективна“.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Цените на руския петрол продължават да скачат – санкциите на Запада вече не действат”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.