НАЧАЛО Други

Цените на петрола вероятно ще се повишат заради Русия и Саудитска Арабия

септември 7, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола вероятно ще се повишат заради Русия и Саудитска Арабия

Goldman Sachs предупреди, че цените на петрола могат да нараснат до трицифрени стойности през следващата година, ако Русия и Саудитска Арабия не се откажат от агресивното намаляване на доставките.

Институцията от Уолстрийт беше отчела потенциала за повишаване на цените на петрола още преди неотдавнашното изявление на Русия и Саудитска Арабия за удължаване на съкращенията на производството до края на 2023 г.

Това развитие изстреля петрола сорт Брент над $9 за барел, отбелязвайки най-високото ниво за период от десет месеца. Суровият петрол сорт Брент служи като световен бенчмарк за цените на петрола и се добива от Северно море.

Първоначално Goldman Sachs прогнозираше, че цената на петрола сорт Брент ще бъде $86 до декември и $93 до края на 2024 г. Сега обаче банката признава “два бичи риска” за първоначалната си прогноза.

На първо място, тя очаква намаляване на доставките на петрол от Саудитска Арабия с 500,000 барела на ден в сравнение с предишните оценки, което може да допринесе с допълнителни $2 за цената на барел петрол.

Второ, Goldman Sachs предупреди, че някои от предположенията ѝ относно производството на петрол може да се окажат невалидни, ако ОПЕК+ продължи да удължава съкращенията на производството си.

Предварителните очаквания на банката бяха тези държави да възстановят половината от обявеното през април намаление от 1.7 милиона барела на ден, започвайки от януари.Сега банката обмисля възможността за още по-продължително удължаване.

Според анализаторите на Goldman Sachs:

.Обмисляме оптимистичен сценарий, при който ОПЕК+ запазва съкращенията от 2023 г… в сила до края на 2024 г. и при който Саудитска Арабия постепенно увеличава производството.

Според прогнозите при такъв сценарий цените на петрола сорт Брент могат да нараснат до $107 за барел до декември 2024 г.

От Goldman Sachs подчертаха, че това не е тяхното “базово виждане“, тъй като подобна стратегия може да има неблагоприятни последици. Въпреки че по-високите цени на петрола биха могли да помогнат на Саудитска Арабия да стабилизира бюджета си и да осигурят на Русия ресурси за военните ѝ усилия, от Goldman Sachs изказаха предположение, че преминаването на трицифрения праг може да накара американските шистови производители да увеличат добива си, за да балансират цените. Освен това повишените цени биха могли да доведат до увеличаване на инвестициите в чиста енергия.

Друг фактор, който може да възпре ОПЕК+ да се стреми към $100 за барел, според Goldman Sachs е “политическото значение на цените на бензина в САЩ“.

Обикновено президентите на САЩ се стремят да избегнат внезапен скок на цените на бензина, особено в навечерието на избори. На въпрос относно намаляването на доставките от Русия и Саудитска Арабия съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предаде, че президентът Джо Байдън е активно съсредоточен върху “използването на всички налични инструменти за намаляване на цените за потребителите на бензин“.

Той добави:

В крайна сметка нашата цел е да поддържаме стабилни и ефективни доставки на енергия на световните пазари, за да облекчим потребителите на бензиностанциите.

Източник: YahooFinance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.