НАЧАЛО Други

Цените на петрола могат да надхвърлят $100 за барел докато войната в Близкия изток е в разгара си

октомври 12, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола могат да надхвърлят $100 за барел докато войната в Близкия изток е в разгара си

Конфликтът на Израел с Хамас поражда опасения, че цените на петрола ще се повишат до над $100 за барел, ако напрежението в Близкия изток ескалира.

Понастоящем цената на суровия петрол тип “Brent” е около $88 за барел, което е с 4% повече от нивата преди нападението на Хамас.

Прогнозите предвиждат цените на петрола да варират между $80 и $100 за барел през следващите месеци. Миналата година, след нахлуването на Русия в Украйна, цените на петрола скочиха с близо 30% до рекордните $128 за барел само за две седмици.

Икономистите предполагат, че ако Иран бъде замесен в нападението от страна на Хамас, историята може да се повтори. Вивек Дхар, икономист в областта на минното дело и енергетиката, предупреждава, че ако САЩ посочат Иран, може да станем свидетели на значителен спад в износа на ирански петрол.

Това потенциално би могло да доведе до надхвърляне на границата от $100 за барел при бенчмарка Brent.

Според информацията ако САЩ наложат санкции, износът на ирански петрол може да намалее с 500,000 до 1 милион барела дневно, което се равнява на 0.5 до 1 % от световното предлагане. Това може да влоши недостига на доставки, причинен от съкращаването на производството от страна на големи производители на петрол като Саудитска Арабия.

В цяла Австралия цените на горивата надхвърлят средно $2 за литър в продължение на седем последователни седмици, което е най-високата стойност от началото на конфликта в Украйна. В Северната територия цените достигнаха $2.46 за литър. В Бризбейн средната цена е $2.32, в Мелбърн – $2.10, а в Сидни – $2.03.

Скокът на цените на бензина се отразява на малкия бизнес и потребителите

Ванеса Танг, собственик на магазин за стоки за дома, се бори с поемането на разходите поради високите цени на бензина. Тя е принудена да наложи такса за доставка в размер на $15, което се отразява на оборота на бизнеса.

Нарастващите разходи за бензин допълнително натоварват бюджетите на домакинствата, особено на тези, които разчитат на шофиране. Дай Ле, независим представител, призовава за краткосрочни мерки за облекчаване на австралийските семейства, като настоява за намаляване на акциза върху горивата.

Очаква се по-високите цени на горивата да допринесат за инфлацията, което може да окаже влияние върху лихвените проценти, когато управителният съвет на Резервната банка се събере следващия месец.

Световните пазари следят отблизо ситуацията в Израел, като очакват основните централни банки, включително RBA, да поддържат по-високи лихвени проценти за продължителен период от време.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.