НАЧАЛО Други

Цените на акциите спадат след като страховете от инфлацията засенчват манията по изкуствения интелект

24.05.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на акциите спадат след като страховете от инфлацията засенчват манията по изкуствения интелект

Световните акции бяха подложени на натиск за понижение в петък, което е сигнал за потенциална седмична загуба, тъй като данните, показващи възстановяване на инфлацията в САЩ, надделяха над положителните настроения след силните приходи на лидера в областта на изкуствения интелект Nvidia.

Глобалният индекс на акциите на MSCI се понижи с 0.2% и бе на път да отбележи седмичен спад от 0.9%, докато европейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0.5%.

Nvidia оказа значително влияние върху общата възвръщаемост на фондовия пазар в САЩ през тази година, като акциите ѝ нараснаха с 12% през тази седмица. Този скок обаче не успя да насърчи по-широките настроения, тъй като бизнес активността в САЩ се подобри заедно с докладите за повишаване на цените в различни сектори – от дървесината до заплатите.

Индексът S&P 500 на Уолстрийт бе изправен пред седмичен спад от 0.7%, въпреки че фючърсите върху акциите предполагаха леко повишение в петък.

Протоколът от неотдавнашното заседание на Федералния резерв посочи потенциални съображения за повишаване на основните лихвени проценти отвъд сегашния им 23-годишен връх от 5.25%-5.5%, ако инфлацията остане повишена. Трейдърите очакват минимални намаления на лихвените проценти на Фед през 2024 г., което е значително намаление спрямо по-ранните прогнози.

Главният инвестиционен директор на Premier Miton Investors Нийл Бирел изтъкна опасенията, че прогнозите за повишаване на лихвените проценти могат да намалят привлекателността на акциите в сравнение с държавните облигации, което потенциално да ограничи по-нататъшното пазарно рали.

Доларовият индекс, измерващ американската валута спрямо основните й конкуренти, отбеляза най-голямата си едноседмична печалба от средата на април, докато курсът на стерлинга остана слаб след данните за инфлацията в Обединеното кралство и обявяването на парламентарните избори.

Като цяло, въпреки силните печалби на технологични гиганти като Nvidia, опасенията за инфлацията и повишаването на лихвените проценти продължават да оказват влияние върху световните фондови пазари, подчертавайки продължаващата нестабилност и несигурност в настоящия икономически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

В света на финансите предстои голяма промяна, тък като на 9 юни Саудитска Арабия реши да не подновява споразумението си за петродолара със САЩ.

13.06.2024 14:30 1 мин. четене

Топ банката на Сингапур планира да управлява $370 милиарда до 2 години

DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, се стреми към това да управлява 500 милиарда сингапурски долара ($369.7 милиарда) до 2026 г.

13.06.2024 14:00 1 мин. четене

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.