НАЧАЛО Други

Цената на златото спада – ето защо

03.02.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото спада – ето защо

Цените на златото се понижиха в петък, повлияни от рязкото поскъпване на долара и доходността на облигациите след силния доклад за заплатите в неселскостопанския сектор на САЩ.

Това развитие внесе несигурност по отношение на потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв в близко бъдеще.

В 20:45 българско време спот златото отбеляза спад от 0.8%, достигайки $2038.59 за тройунция. Въпреки този спад обаче седмичните цени демонстрираха почти 1% увеличение и от началото на годината поддържат нива над ключовата граница от $2,000. Фючърсите върху златото в САЩ се установиха с 0.8% по-ниско и достигнаха $2,053.7.

Доларовият индекс (DXY) се повиши с 0.9%, засилвайки цената на кюлчетата за международните купувачи, а доходността на бенчмарковите 10-годишни облигации също отбеляза увеличение.

През януари работодателите в САЩ добавиха 353,000 работни места, надхвърляйки очакваната от икономистите цифра от 180,000.

Силният пазар на труда, подкрепен от устойчивата икономика и повишената производителност на работниците, доведе до увеличаване на наемането и задържането на работници от страна на предприятията, което потенциално предпазва икономиката от рецесия през тази година. Въпреки впечатляващите данни за заетостта златото прояви устойчивост, поддържайки спад от по-малко от 1%.

Според CME Fed Watch трейдърите са ревизирали очакванията си, като сега предвиждат 70% вероятност за намаляване на лихвените проценти в САЩ през май в сравнение с по-ранната 92% вероятност преди публикуването на данните за заетостта. По-ниските лихвени проценти обикновено засилват привлекателността на недоходоносните кюлчета.

Въпреки че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отхвърли идеята за понижаване на лихвите през пролетта, изразявайки увереност във връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%, пазарният стратег Джоузеф Каватони от WGC подчерта, че липсата на яснота около лихвените проценти може да доведе до потиснати условия за поскъпване на златото.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия се насочва към плащания в дигитални валути

Във вторник министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от БРИКС се събраха за генерална дискусия в Сао Пауло, Бразилия.

29.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.