НАЧАЛО Други

Цената на петролът скочи до двумесечен връх – ето защо

27.01.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на петролът скочи до двумесечен връх – ето защо

Цената на петрола се повиши до най-високото си ниво от два месеца насам след инцидент, при който бе атакуван танкер с гориво край Йемен, което подчерта геополитическите рискове, свързани с доставките на суров петрол.

Цената на West Texas Intermediate достигна над $78 за барел, отбелязвайки най-високата си цена от ноември насам. Плавателният съд, управляван от търговската компания Trafigura Group, беше ударен с ракета на около 55 мили югоизточно от Аден, Йемен. Фючърсите върху рафинирани продукти, като дизелово гориво и бензин, също отбелязаха повишение, достигайки двумесечни върхове.

През тази седмица цените на суровия петрол се повишиха с повече от 6%, което е най-значителното повишение от седмицата след началото на войната между Израел и Хамас. Положителните фундаментални новини и подкрепата от алгоритмите за търговия помогнаха за изтласкването на фючърсите над ключовите технически нива.

Въпреки това деветдневният индекс на относителната сила на американския бенчмарк показва, че той се е установил на територията на свръхпокупка, което подсказва, че скокът може да е бил прекомерен.

Повишението на цените на суровия петрол е свързано с повишеното напрежение в Близкия изток. САЩ предприеха военни действия срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, за да ги принудят да прекратят нападенията срещу търговското корабоплаване в Червено море.

Освен това нападенията с дронове срещу рафинерии в Русия представляваха заплаха за потоците от суров петрол на фона на продължаващия конфликт в Украйна.

През януари петролът отбеляза ръст от над 8%, подкрепен от неочаквано значителното намаляване на запасите в САЩ и усилията на китайските политици да стабилизират икономиката си.

Въпреки това сред търговците остава предпазливостта поради потенциалните големи доставки от производители извън ОПЕК и по-бавния растеж на търсенето в основните вносители, включително Индия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.