НАЧАЛО Други

Celsius разкриват нов план за възстановяване

септември 14, 2022 14:26 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Celsius разкриват нов план за възстановяване

Според новия план с кодово име "Келвин" кредиторът ще започне да съхранява криптовалутите на клиентите си в специален портфейл и ще налага различни такси за различни транзакции.

Сблъсквайки се със скептицизма на служителите, CEO-то на Celsius Александър Машински риторично попита служителите дали две компании, които обявиха фалит, PepsiCo и Delta, пречат на хората да купуват Pepsi или да летят с авиокомпаниите Delta. „Това прави ли вкуса на Пепси по-малко добър?“ Машински се пошегува. „Нима не летите с „Delta“, защото са обявили фалит?“ – добави той.

Celsius подаде молба за защита от фалит през юли 2022 г.

Това стана приблизително месец след като паузира всички тегления, тъй като спадът на крипто пазара се отрази на бизнес модела на компанията, който предлагаше главозамайваща доходност от 19% върху крипто инвестициите. Макар да се представяше, като помагаща на средностатистическия човек да избяга от лапите на банките на Уолстрийт, документите на инвеститорите разкриха, че крипто заемодателят носи много по-голям риск от банка. Celsius са отпускали големи заеми с малко обезпечения, което затруднява масовите тегления и поради това сега дължат на клиентите си $4,7 милиарда.

Всяко решение за преобразуване на Celsius в попечител, а не в кредитор, ще трябва да бъде одобрено от съдията по несъстоятелността в Ню Йорк, който наблюдава въпроса. Досега компанията е получила разрешение да използва своите съоръжения за майнинг на криптовалути, за да генерира приходи, които да ѝ помогнат да посрещне исканията на клиентите за теглене на средства.

Тя е ангажирала Комитета по необезпечените кредитори (CUC) чрез юридически представител, за да възобнови дейността си. Комитетът има желание Celsius да продължи работата си, но изрази съмнение, че компанията може да продължи напред с Машински начело. Комитетът е скептичен и по отношение на планът Келвин.

Блонщайн обаче е категоричен, че планът Келвин може да проработи. „Ако основата на нашия бизнес е попечителството и нашите клиенти избират да правят неща като залог някъде или замяна на един актив с друг, или да вземат заем срещу актив като обезпечение, ние трябва да имаме възможност да начисляваме комисиона„, каза той на заседанието.

Този план би се отклонил от първоначалната идея на компанията за нулеви такси.


СВЪРЗАНО : Celsius ще започне да връща част от активите на клиентите си


Блонщайн също така добави, че компанията има необичаен план за изплащане на клиентите, без да разкрива подробности. „Ако успеем, това ще бъде история за успех като тази, която никога не е виждана досега„, заключи той.

Новият план предизвика критики в крипто средите на Twitter, като журналистът Джейкъб Силвърман зададе риторичния въпрос: „Защо някой би се доверил на реанимиран Celsius като попечител? Мисля, че главната грижа на Машински вероятно е да не попадне в затвора„. Силвърман е съавтор на книга за криптовалутите и измамите заедно с бившия актьор от „О.К.“ Бен Маккензи.

Celsius очаква резултата от изслушването по делото за несъстоятелност, насрочено за 6 октомври 2022 г., на което ще бъде взето решение дали на клиентите ще бъде позволено да изтеглят криптовалутите си от „програмата за попечителство“ и „сметките за задържане“ на компанията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Coinbase глобени с $3.6 милиона

Coinbase, водещата борса за криптовалути, базирана в САЩ, получи санкция в размер на $3.6 милиона от Нидерландксата централна банка (DNB) за това, че не е получила съответната регистрация, преди да започне да предоставя крипто услуги в страната.

януари 26, 2023 18:00 2 мин. четене

FTX публикува пълен списък на своите кредитори

Публикуван е пълен списък на кредиторите, на които управляваната от Сам Банкман-Фрийд фалирала криптоборса – FTX дължи пари.

януари 26, 2023 12:23 2 мин. четене

Крипто и блокчейн решават ключов проблем, твърди комисар на SEC

Kомисар в Комисията по ценни книжа и борси (SEC), заяви, че след ужасната година участниците в сектора трябва да си спомнят какво всъщност представлява криптовалутата.

януари 26, 2023 11:37 2 мин. четене

BlockFi ще продава майнинг оборудването си, за да покрива дългове

Изглежда, че вече несъществуващата компания за криптовалутни заеми BlockFi възнамерява да се освободи от дългове на стойност около $160 милиона, които са гарантирани от около 68,000 машини за добив на Биткойн, като част от процесите за подаване на молба за защита от фалит.

януари 26, 2023 9:11 2 мин. четене