НАЧАЛО Други

CBDC: Великобритания все още не знае какво да прави с дигиталния паунд

26.01.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Великобритания все още не знае какво да прави с дигиталния паунд

Английската централна банка (BoE) и Министерството на финансите на Обединеното кралство наскоро обявиха, че все още не са взели окончателно решение относно предложената дигитална валута на централната банка (CBDC), наричана обикновено дигитален паунд.

В изявление, публикувано в четвъртък, в отговор на проведената през миналата година обществена консултация относно дигиталния паунд, BoE и Министерството на финансите подчертаха продължаващия си ангажимент за проучване и разработване на потенциална дигитална валута.

Те признаха необходимостта от допълнителни проучвания, преди да се определи възможността за въвеждане на тази валута.

Общественото допитване, което събра над 50,000 отговора от различни заинтересовани страни, включително обществеността, академичните среди и бизнеса, разкри широко разпространени опасения относно неприкосновеността на личните данни и защитата им в рамките на система за дигитален паунд, при която централната банка емитира и управлява валутата директно.

В отговор на тези опасения BoE и Министерството на финансите увериха, че преди въвеждането на дигиталната валута ще бъде прието ново законодателство, което да гарантира правата на потребителите и да предотврати достъпа на правителството до лични данни. Освен това те се ангажираха да проведат допълнителни обществени консултации, за да се разгледат и включат мненията.

Бим Афолами, икономически секретар на Министерството на финансите, подчерта желанието на правителството да гарантира, че Обединеното кралство е добре подготвено, ако в бъдеще бъде въведена такава валута.

Въпреки това той подчерта, че “не е взето окончателно решение” и сподели, че традиционните пари в брой ще продължат да бъдат налични успоредно с всяка потенциална дигитална опция.

BoE и Министерството на финансите намекнаха, че ако в резултат на текущите проучвания бъде одобрена дигитална валута, нейното пускане на пазара е малко вероятно да стане преди 2025 г. Важно е да се отбележи, че при евентуалното въвеждане на цифдигитален паунд ще се даде приоритет на съвместното съществуване с физическите пари, а не на пълната им замяна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.