НАЧАЛО Блокчейн

Cardano: Защо 60% от нодовете в мрежата се изключиха?

януари 23, 2023 14:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Cardano: Защо 60% от нодовете в мрежата се изключиха?

Блокчейнът Cardano претърпя аномалия в неделя през нощта (02:00 ч. българско време, между блок 8300569 и 8300570), която накара близо 60% от всички активни нодове да останат офлайн за кратък период от време.

Въпреки че блокчейнът не беше спрян, имаше забавяния в транзакциите. Но какво се случи и каква беше причината?

Един от първите, които съобщиха за аномалията, беше Том Стоукс, съосновател и главен оперативен директор на Node Shark и оператор на пул за стейкинг на ADA. Той написа:

“Преди няколко часа над половината от всички нодове [възли] на Cardano бяха офлайн. Ето защо децентрализацията има значение”, и сподели графиката по-долу.

Както показва графиката, мрежата се възстанови до около 87% за кратък период от време. Причината за инцидента обаче остана неизвестна доста дълго време. Към момента на писане на статията създателят на Cardano, Чарлз Хоскинсън, също все още не беше коментирал.

Изявление на компанията за разработка на Cardano, Input Output Global (IOG), даде обяснение за феномена. Компанията обясни, че грешка е причинила прекъсване на нодове и рестартиране на повече от 50% от тях.

“Това засегна релейните възли и нодовете, произвеждащи блокове – крайните нодове не изглежда да са били засегнати”, каза IOG, който обясни, че това изглежда е било причинено от временна аномалия, която е задействала една от двете реакции в нода – някои просто прекъснаха връзката си, докато други се рестартираха.

Според разработчика на Cardano:

Такива преходни проблеми (дори ако трябваше да засегнат всички нодове) бяха взети предвид при проектирането на [консенсусния механизъм на Cardano]. Системите се държаха точно както се очакваше.

Производството на блокове беше засегнато само за кратко, като част от мрежата изпадна от синхронизиране за приблизително https://cardanoscan.io/block/8300569 преди нодовете да се рестартират.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Колко разработчици работят в крипто пространството?


Както подчертава компанията, въздействието е било доста незначително – “подобно на забавянията, които се случват по време на нормални операции”.

Повечето нодове се възстановиха автоматично без човешка намеса и извършиха рестартиране, в зависимост от избора на пул за стейкинг. Въпреки това компанията обещава да проучи допълнително причината за аномалията и да приложи допълнителни мерки за регистриране на мониторинг в допълнение към “редовните” процедури за мониторинг.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Какво казва ChatGPT за цената на Solana и Tradecurve за 2023 г.

Въпреки че Solana подобрява мрежата си, наскоро тя навлезе в мечи тренд. Междувременно TCRV има светло бъдеще пред себе си, продължавайки своя предпродажбен скок.

май 31, 2023 19:00 4 мин. четене

Какво представлява Aave и защо е толкова популярна сред инвестиралите в ICO на Avorak AI?

След кратък обзор на инвестиралите в ICO на Avorak се вижда, че интересът към Aave е голям, като се има предвид, че това е платформа за кредитиране.

май 31, 2023 18:59 3 мин. четене

ЕТО ЗАЩО Wall Street Memes ще изригне скоро, а yPredict има потенциал да постигне 10Х растеж през лятото

Крипто пазарите направо са полудели, като всички меме криптовалути се превръщат в моментални звезди, а токени като $PEPE връщат времената, в които дребни инвеститори се превръщаха в Биткойн милионери в рамките на дни.

май 31, 2023 18:50 4 мин. четене

ChatGPT прогнозира цената на Solana, Tradecurve може да изпревари SOL през 2023 г.

Тъй като Solana губи инерция и се търгува на червено, Tradecurve е готова да я изпревари и да осигури по-добри печалби, като се покачи 50 пъти преди края на предварителната продажба.

май 31, 2023 13:47 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.