НАЧАЛО Блокчейн

Cardano: Защо 60% от нодовете в мрежата се изключиха?

януари 23, 2023 14:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Cardano: Защо 60% от нодовете в мрежата се изключиха?

Блокчейнът Cardano претърпя аномалия в неделя през нощта (02:00 ч. българско време, между блок 8300569 и 8300570), която накара близо 60% от всички активни нодове да останат офлайн за кратък период от време.

Въпреки че блокчейнът не беше спрян, имаше забавяния в транзакциите. Но какво се случи и каква беше причината?

Един от първите, които съобщиха за аномалията, беше Том Стоукс, съосновател и главен оперативен директор на Node Shark и оператор на пул за стейкинг на ADA. Той написа:

„Преди няколко часа над половината от всички нодове [възли] на Cardano бяха офлайн. Ето защо децентрализацията има значение“, и сподели графиката по-долу.

Както показва графиката, мрежата се възстанови до около 87% за кратък период от време. Причината за инцидента обаче остана неизвестна доста дълго време. Към момента на писане на статията създателят на Cardano, Чарлз Хоскинсън, също все още не беше коментирал.

Изявление на компанията за разработка на Cardano, Input Output Global (IOG), даде обяснение за феномена. Компанията обясни, че грешка е причинила прекъсване на нодове и рестартиране на повече от 50% от тях.

„Това засегна релейните възли и нодовете, произвеждащи блокове – крайните нодове не изглежда да са били засегнати“, каза IOG, който обясни, че това изглежда е било причинено от временна аномалия, която е задействала една от двете реакции в нода – някои просто прекъснаха връзката си, докато други се рестартираха.

Според разработчика на Cardano:

Такива преходни проблеми (дори ако трябваше да засегнат всички нодове) бяха взети предвид при проектирането на [консенсусния механизъм на Cardano]. Системите се държаха точно както се очакваше.

Производството на блокове беше засегнато само за кратко, като част от мрежата изпадна от синхронизиране за приблизително https://cardanoscan.io/block/8300569 преди нодовете да се рестартират.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Колко разработчици работят в крипто пространството?


Както подчертава компанията, въздействието е било доста незначително – „подобно на забавянията, които се случват по време на нормални операции“.

Повечето нодове се възстановиха автоматично без човешка намеса и извършиха рестартиране, в зависимост от избора на пул за стейкинг. Въпреки това компанията обещава да проучи допълнително причината за аномалията и да приложи допълнителни мерки за регистриране на мониторинг в допълнение към „редовните“ процедури за мониторинг.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Най-бързо растящите криптовалути за 2023 година

Най-бързо поскъпващи криптовалути през 2023 година. Всяка една от тях разполага с голям потенциал да расте по време на бичи пазар.

януари 29, 2023 14:18 7 мин. четене

Cardano: $4.5 милиарда навлизат в пазара – наплив на нови потребители

Блокчейн екосистемата на Cardano (ADA) пренесе огромния си растеж от 2022 г. в 2023 г., като още през първия месец на годината в мрежата продължиха да се наблюдават редица развития.

януари 28, 2023 17:00 2 мин. четене

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене