НАЧАЛО Регулации

Канада забранява ливъриджа при търговията с криптовалути

декември 13, 2022 13:48 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Канада забранява ливъриджа при търговията с криптовалути

Криптоборсите, които работят в Канада, трябва да отделят средствата на потребителите от оперативните пари и да спрат да предлагат ливъридж на маржин трейдърите занапред.

Това гласят новите насоки, определени от Канадските администратори по ценни книжа (CSA), организация, която обединява регулаторите на ценни книжа в региона.

Платформите за криптотърговия също така ще бъдат задължени да съхраняват активите на базираните в Канада потребители при „подходящ“ квалифициран попечител, се казва в изявление на CSA от понеделник. Попечителите се считат за квалифицирани, ако са регулирани в Канада, САЩ или подобна юрисдикция.

След неотдавнашните събития на криптопазара CSA засилва подхода си към надзора на платформите за криптотърговия, като разширява съществуващите изисквания за платформите, опериращи в Канада„, заяви организацията.

Маржин търговията с криптовалути ще бъде забранена за всички базирани в Канада трейдъри, включително институционални клиенти и организации. Сингапур обмисля подобен ход за инвеститорите на дребно.

Новите ограничения на Канада идват около един месец след като борсата FTX на Сам Банкман-Фрийд се срина, което доведе до нейния фалит.

Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Джей Рей свидетелства пред Конгреса в понеделник, че платформата е смесила активите на потребителите със сестринската фирма за търговия Alameda Research в опит да генерира допълнителни приходи за себе си.

Регулаторите на CSA също така предупредиха криптоборсите да не предлагат подкрепа за криптовалути, които могат да се считат за ценни книжа. Според регулаторите стабилните монети могат да се считат за такива.

CSA е на мнение, че стабилните монети или споразуменията за стабилни монети могат да представляват ценни книжа и/или деривати„, заяви групата. Криптоборсите трябва да разполагат с установени политики и процедури, за да определят дали дигиталните активи, които изброяват, са ценни книжа или деривати.

Не е ясно кога точно ще влязат в сила новите разпоредби, въпреки че платформите могат да очакват да се свържат с тях индивидуално, за да обсъдят промените.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква ни глобален икономически колапс – Робърт Кийосаки


Джейкъб Робинсън, адвокат в канадската правна фирма McCarthy Tétrault, написа в Twitter, че новите правила могат да окажат голямо въздействие върху местните криптоборси занапред.

„Тази категоризация може да доведе до масово делистване на стабилни монети от канадските борси“, каза Робинсън.

Не сме били по-близо до окончателно изявление [по отношение на] стабилните монети като ценни книжа/деривати.

През септември миналата година Комисията по ценни книжа на Онтарио (OSC), най-големият финансов регулатор в Канада, категорично забрани на криптоборсите, опериращи на местно ниво, да взаимодейства с водещата стабилна монета Tether (USDT) – въпреки че не е заявила изрично дали счита токена за ценна книга.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на Съединените щати проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт.

януари 27, 2023 22:00 1 мин. четене

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

януари 26, 2023 13:30 2 мин. четене

Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

След като в продължение на седмици френски служители призоваваха за по-строга крипторегулация във Франция, във вторник вечерта в Националното събрание на страната ще бъде гласуван нов регулаторен режим за криптофирмите.

януари 25, 2023 17:31 3 мин. четене