НАЧАЛО Други

България ще продължи да използва руски петрол, колкото може по-дълго

октомври 4, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
България ще продължи да използва руски петрол, колкото може по-дълго

На "Лукойл Нефтохим Бургас", най-голямата петролна рафинерия на Балканите, ще бъде предоставен удължен срок за преминаване към отказ от руския петрол.

До 31 март 2024 г. рафинерията трябва да ограничи преработката на руски петрол до 75%. Впоследствие количествата руски петрол трябва да намалеят до 50% до средата на годината, да спаднат до 25% до 30 септември и окончателно да спрат до 31 октомври. Европейската дерогация, която позволява това, изтича малко след това.

Агенция “Митници” ще следи за изпълнението и ще докладва за напредъка на Министерството на финансите.

Бяха изразени опасения във връзка с рязката промяна, като министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за потенциално повишаване на цените на горивата, спекулации и дори недостиг. По-рано Лукойл Нефтохим предупреди, че преждевременната забрана за внос на руски петрол може да дестабилизира работата на рафинерията и да създаде рискове за пазара на горива в страната.

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) очаква увеличение на цените на горивата с 20-25 цента на литър, ако дерогацията на България за внос на руски суров петрол по море бъде прекратена. Тази прогноза предизвика предпазливост от страна на министър-председателя Николай Денков, който се обяви против прибързани мерки, които могат да подкопаят доверието в правителството.

В доклада на ДАНС се изтъква и заемът от почти $800 милиона, отпуснат от Литаско на Лукойл Нефтохим Бургас, по-голямата част от който е изплатена. Въпреки това, ако отпадането на задължението бъде прекратено, останалите $300 милиона могат да бъдат обявени за неплатежоспособни, което може да доведе до фалит на рафинерията и да предизвика смущения на пазара на горива в България и Северна Македония.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “България ще продължи да използва руски петрол, колкото може по-дълго”
  1. Мечо пух,

    Ще го използваме още дълго
    Евтин е и рафинерията ни работи добре с него.Това,че продажните ни политици са против,аз нямам намерение да плащам ,повече заради тях.

  2. Тези санкции,

    Важът само за малоумници като нас! Къде е бай дрън с изцепките ,,ние ще ви даваме по-евтин петрол” ЗА ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ОНАЯ ОВЕХТЯЛА МЪРША ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ЗА ЛЪЖИИИ.ВСЪЩНОСТ ЦЕЛИЯ ЗАПАД СЕ КРЕПИ НА ЛЪЖИ!ЛИЧНО АЗ МОГА ДА ВИ ИЗКАРАМ 1000 ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ ЗАПАДА

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.