НАЧАЛО Регулации

Броят на страните, които забраняват крипто, се е удвоил за три години

януари 5, 2022 10:36 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Броят на страните, които забраняват крипто, се е удвоил за три години

Общият брой на юрисдикциите с абсолютна забрана или строги ограничения за криптовалутите се е увеличил повече от два пъти през последните три години и има малко признаци, че тази тенденция се забавя.

Въпреки че 2021 г. беше добра година за индустрията на криптовалутите по отношение на представянето на пазара, броят на юрисдикциите, забраняващи крипто, се е удвоил от 2018 г. насам.

Доклад на Библиотеката на Конгреса (LOC) описва деветте юрисдикции, които сега са приложили абсолютна забрана за криптовалути и 42-те с имплицитна забрана. 

LOC е изследователската библиотека за Сената на Съединените щати, действаща като национална библиотека на страната.

В контекста на доклада LOC, абсолютна забрана означава всякакви „транзакции с или държане на криптовалута са престъпно деяние“, докато имплицитната забрана забранява на борси за криптовалути, банки и други финансови институции да „търгуват с криптовалути или да предлагат услуги на физически лица/фирми, занимаващи се с криптовалути.“

Деветте нови юрисдикции с абсолютна забрана включват Египет, Ирак, Катар, Оман, Мароко, Алжир, Тунис, Бангладеш и Китай. Забраната на криптовалутите в Китай получи най-голямо внимание през 2021 г.

Драматичното увеличение на юрисдикциите, които забраняват или регулират криптовалутите през последните три години, не показва признаци на забавяне, тъй като няколко правителства в момента преразглеждат своите възможности. Освен 51 юрисдикции със забрана над криптовалутите, 103 са приложили закони за борба с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма (ППП/БФТ), което е трикратно увеличение от 33 юрисдикции с такива закони в сила през 2018 г.

Шведски финансов надзорен орган и Шведската агенция за опазване на околната среда призоваха за забрана на копаене с доказателство за работа (PoW) през ноември поради нуждите от електроенергия и екологичните разходи за поддържане на функционирането на мрежите. Това беше посрещнато с остри критики от базираната в Париж Melanion Capital, която нарече твърденията срещу добива „напълно дезинформирани“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕКитай пуснаха пилотна версия на своя портфейл за дигитален юан

Съседката на Швеция в ЕС, Естония, е настроена да приложи правилата за БПП/БФТ през февруари. Очаква се тези нови правила да променят дефиницията на това какво е доставчик на виртуални активи (VASP) и да прилагат имплицитна забрана за децентрализирано финансиране (DeFi) и Биткойн (BTC).

Правителството на Индия създаде страх, когато законодателите там обмислиха забрана за крипто миналата година. Резултатът не беше категорична забрана, а тласък за регулиране на криптовалутите като крипто активи със Съвета за ценни книжа и борси на Индия (SEBI), който наблюдава регулирането на местните крипто борси. Възможностите за пълна забрана обаче не са изключени.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене

Парламентарна група на Обединеното кралство разследва крипто индустрията

Групата иска да чуе мнения от регулаторните органи, експертите от сектора и правителството по редица теми.

август 7, 2022 14:33 1 мин. четене

SEC разследва всички крипто борси – включително Coinbase и Binance

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) разследва Coinbase, най-голямата борса в страната, а според служителите от офиса на Лумис са насочили вниманието си и към глобалния гигант Binance.

август 5, 2022 15:43 1 мин. четене

Сенатор Елизабет Уорън не иска крипто на Уолстрийт

Сенатор Елизабет Уорън продължава кампанията си срещу криптовалутите, като този път предлага закон, който на практика ще прекрати предоставянето на криптовалутни услуги от банките, според доклад на Bloomberg от четвъртък.

август 5, 2022 12:46 1 мин. четене