НАЧАЛО Крипто Крими

Британец обвинен в използването на Биткойн за финансиране на Ислямска държава

юли 18, 2021 10:12 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Британец обвинен в използването на Биткойн за финансиране на Ислямска държава

Биткойн и алткойн транзакциите обикновено са считани до голяма степен за анонимни и предполагаемо трудно могат да се проследят. В резултат на това се предполага, че е по-лесно да се правят съмнителни сделки с крипто.

Това обаче не се отнася за Хишам Чаудъри от Лестършир, Обединеното кралство. Той финансирал поддръжници на ИД с биткойни и сега е изправен пред затвор, тъй като жури го призна за виновен в подкрепа на терористи.

Терористична организация и онлайн пропаганда

Според BBC News, извършителят на тази дейност Хишам Чаудъри е използвал Биткойн (BTC) за прехвърляне на средства към терористичната група.

Той също така участва в онлайн пропаганда в подкрепа на агитациите на Ислямска държава. В резултат на незаконните му действия съдебните заседатели в „Кралския съд в Бирмингам“, го признаха за виновен.

По време на разследването властите откриха, че младежът, който е на 28 години, е събрал много пари и е конвертирал лири в Биткойн, за да освободи много поддръжници на ИД от концентрационните лагери в Сирия.

Докато отговаря на обвиненията, Чаудъри казва, че твърденията срещу него са неверни. Според него всичко, което е правил, е било с хуманитарна цел и нищо повече.

Но когато прокуратурата пусна в интернет един от неговите джихадистки видеоклипове, които обикновено представляват военни намерения, това постави под съмнение неговите хуманитарни претенции.

Също така, арестът на Чаудъри се е случил през 2019 г. По време на ареста полицията е открила някои записи за пропаганда на ИД. Тази информация е получена от главния началник на отдел за борбата с тероризма Мартин Сноудън.

С цялата тази информация срещу него съдът го призна за виновен по седем различни точки, включително 4 точки за споделяне на терористични публикации, еднa за принадлежност към ИД и две за подкрепа на тероризма със средства. Присъдата ще бъде произнесена на 3-ти септември 2021 г.

Притежава ли ISIS $300 милиона в Биткойн?

Много хора коментират ISIS и запаса от Биткойн на стойност $300 милиона, които те предполагаемо имат. Това предизвика много спекулации през 2019 г., но изглежда, че анализаторите не вярват.

ПРОЧЕТИ ОЩЕBinance спира търговията на токенизирани акции

Според Chainalysis подобна теория вероятно не е вярна. В доклада им се посочва, че крипто е прозрачен и терористите няма да изберат такава опция, за да съхраняват незаконните си средства. Вместо това много терористични групи използват пари в брой, за да завършат всички свои транзакции.

Chainalysis съобщава, че паричните средства и много други методи за трансфер на стойност не са толкова прозрачни като криптовалутите. Транзакциите в крипто обикновено се записват в блокчейна, който е публичен.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

Самоопределящ се като етичен хакер е открил „уязвимост за няколко милиона долара“ в моста, свързващ Етериум (ETH) и Arbitrum Nitro.

септември 21, 2022 13:49 1 мин. четене

До Куон от Terra твърди, че си сътрудничи с властите

Основателят на Terra До Куон заяви в събота, че не се опитва да избегне правоприлагащите органи, уверявайки, че си съдейства с тях. 

септември 18, 2022 16:34 1 мин. четене

Южна Корея ще инвалидира паспорта на CEO-то на Terra

Според доклад на местна медия от четвъртък Министерството на външните работи на Южна Корея се опитва да накара съоснователя на вече несъществуващия доставчик на стабилни монети Terraform Labs До Куон да върне паспорта си.

септември 16, 2022 12:14 1 мин. четене

SEC съди крипто брокер за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Комисията по ценни книжа и борси (SEC) продължава да предприема правни действия срещу злонамерените участници в крипто индустрията, тъй като регулаторите предприемат стъпки за укрепване на законите за защита на инвеститорите.

септември 15, 2022 17:35 1 мин. четене