НАЧАЛО Други

БРИКС: Все повече страни проявяват интерес към идеите на съюза

май 17, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Все повече страни проявяват интерес към идеите на съюза

Южноафриканският министър на външните работи изтъкна подкрепата на страните от БРИКС за стабилна многостранна система и за реформата на Съвета за сигурност на ООН.

Наледи Пандор, министър на външните работи на Южна Африка, се обърна към ресорното министерство на страната във връзка с укрепването на партньорствата за една по-справедлива и равноправна глобална система.

Пандор подчерта значението на създаването на влиятелни съюзи в сътрудничество с Организацията на обединените нации за насърчаване на приобщаваща и перспективна международна програма за развитие. Тя изтъкна потенциала на БРИКС да поеме такава трансформираща роля.

Пандор заяви: “БРИКС привлече значително внимание от страна на много държави и нашите шерпи усърдно работят по оформянето на отговора на групата на този интерес. Очакваме, че нашите лидери ще дадат окончателни насоки в края на срещата на върха на БРИКС.”

Тя допълни: “Нарастващият интерес към алианса илюстрира търсенето на съвременна, приобщаваща и многополюсна платформа, която дава приоритет на колективното благосъстояние.”

Южноафриканският министър на външните работи описа БРИКС като коалиция от нововъзникващи икономики и развиващи се страни, които се стремят да дадат своя принос на световната сцена, като по този начин облагодетелстват глобалния Юг.

“Доволни сме от напредъка и устойчивостта на Новата банка за развитие на БРИКС и сърдечно приветстваме новите членове. Банката улеснява страните членки в осигуряването на финансиране за инфраструктурни проекти, подпомага развитието на регионални вериги за създаване на стойност и насърчава местния производствен капацитет”, подчерта тя.

“Сътрудничеството ни с БРИКС донесе осезаеми ползи за страната ни в различни сектори. Общият обем на търговията с държавите от БРИКС нарасна от $25 милиарда през 2017 г. до $36 ммилиарда през 2021 г. Получихме над $5 милиарда финансиране от NDB за критични инфраструктурни инициативи в областта на възобновяемата енергия, водоснабдяването и други сектори.”

Пандор очерта тазгодишните приоритети на БРИКС, които включват създаване на партньорства за справедлив преход, модернизиране на образованието и развитие на уменията за бъдещето, разкриване на възможности чрез AfCFTA (Африканска континентална зона за свободна търговия), засилване на икономическото възстановяване след пандемията и укрепване на многостранността.

“В допълнение към одобряването на стабилна многостранна система и застъпването за реформа на Съвета за сигурност на ООН, страните от БРИКС имат за цел да укрепят БРИКС и да осигурят успешна среща на върха през август”, заключи тя.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.