НАЧАЛО Други

БРИКС: Топ 3 причини защо движението срещу долара може да се засили през 2024 г.

ноември 18, 2023 7:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Топ 3 причини защо движението срещу долара може да се засили през 2024 г.

През изминалата година алиансът БРИКС настойчиво се опитваше да намали глобалната зависимост от щатския долар. Тези усилия ще се увеличат през следващата година благодарение на три важни фактора.

На първо място, добавянето на шест нови държави по време на годишната среща на върха през 2023 г. се очаква да засили стремежа на алианса да намали господстващото положение на долара. Това разширяване, наред с други фактори, сигнализира за по-силен тласък към дедоларизация в рамките на блока.

Основната причина за очаквания напредък на дедоларизацията на БРИКС през 2024 г. се крие в прогнозираното представяне на щатския долар. Анализаторите предвиждат потенциален спад в силата на долара поради затягането на лихвените проценти и вероятността от предстояща рецесия. Това прогнозирано отслабване на долара се съчетава благоприятно с амбициите на алианса.

Крис Търнър, ръководител на глобалния отдел “Пазари”, прогнозира промяна в тенденцията на долара през следващата година, което ще даде възможност на други валути да се наложат след продължителен период на доминация на долара.

Едновременно с това се очаква алиансът да разкрие плановете си за единна валута на БРИКС по време на срещата на върха през 2024 г., чийто домакин ще бъде именно Русия. Това изявление има значителни геополитически последици, особено като се има предвид очакваният спад на щатския долар. Сближаването на тези събития е на път да ускори продължаващите усилия за дедоларизация.

Освен това официалното разширяване на алианса, включващо икономически гиганти като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, допълнително ще затвърди влиянието на блока. Положителното състояние на петролния пазар, особено с възраждането на Русия и Саудитска Арабия, допринася за поддържането на многополюсен световен баланс на силите.

В своята съвкупност тези събития сигнализират за забележителна промяна в глобалното възприятие, като насърчават държавите постепенно да намалят зависимостта си от щатския долар. Очаква се положената през 2023 г. основа да прояви осезаеми ефекти през 2024 г., отбелязвайки значително ускоряване на усилията на БРИКС за дедоларизация.

И накрая, дедоларизацията трябва да се основава както на резултатите от дейността на долара, така и на появата на валутата на БРИКС и официалното разширяване на блока.

Освен това двете водещи държави от БРИКС – Русия и Саудитска Арабия – би трябвало да се върнат към своята роля по отношение на спада на петролния пазар. Впоследствие секторът би трябвало да е в положително състояние, което отново ще гарантира, че балансът на силите остава многополюсен.

Тези комбинирани развития ще продължат промяната в глобалното възприятие. Тъй като държавите наблюдават тези неща, отдалечаването от щатския долар би било естествено явление. Нещо повече, много от държавите, които вече са се опитали да предприемат такива действия през тази година, ще видят плодове през 2024 г.

Като цяло щатският долар би трябвало да види осезаеми ефекти от работата на блока БРИКС през 2023 г. Впоследствие би трябвало да изглежда, че плановете на съюза за дедоларизация бързо се ускоряват с настъпването на 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.