Home

БРИКС: Талибаните продават петрол за десетки милиони с помощта на Китай

14.06.2024 20:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Талибаните продават петрол за десетки милиони с помощта на Китай

Китай, който е член на БРИКС, неотдавна улесни големи продажби на суров петрол от страна на ръководеното от талибаните правителство на Афганистан.

Според говорителя на талибаните само за 10 дни страната е продала суров петрол на стойност $80 милиона. Миналата година инвестицията на Китай в размер на $49 милиона чрез CAPEIC помогна на страната да произвежда около 8,000 барела дневно.

Режимът на талибаните активно се опитва да увеличи капацитета си за производство на суров петрол. Поради това те очакват да печелят по $500 милиона годишно в резултат на пробиването на нови петролни кладенци, финансирани от китайците. В афганистанския басейн Аму Даря има големи количества от 962 милиарда кубически фута природен газ и 52.025 милиарда барела суров петрол.

Стратегическото партньорство на Китай с талибанските режими е продиктувано от други, много по-широки цели. Смята се, че Китай се стреми да балансира глобалната доминация на щатския долар в петролния сектор, като помогне на Афганистан да се превърне във водещ играч на този пазар, увеличавайки своя дял на световните енергийни пазари като цяло.

Това се вписва в стремежа на страните от БРИКС да разширят влиянието си върху различни сектори и региони.

Страната от БРИКС подпомага консервативното правителство на талибаните в Афганистан, за да се превърне в нов конкурент в световния сектор на суровия петрол. Китайската компания Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC) подписа 25-годишно споразумение с талибаните за инвестиции в суров петрол. В договора се посочва, че до 2026 г. Китай, член на БРИКС, ще инвестира $540 милиона, за да помогне на талибаните да увеличат добива на суров петрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изявлението на председателят на Федералния резерв повлия на златото

Във вторник цените на златото отбелязаха повишение, отчасти стимулирано от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които засилиха очакванията за потенциално намаляване на лихвения процент през септември.

16.07.2024 18:00 1мин. четене

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.