НАЧАЛО Други

БРИКС ще сложи край на американската хегемония според президента на Русия

18.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС ще сложи край на американската хегемония според президента на Русия

БРИКС активно се стреми да преосмисли установения глобален финансов пейзаж, който понастоящем е доминиран от САЩ и западните им партньори.

Нововъзникващите икономики в рамките на БРИКС се стремят да създадат независими финансови институции, като се откажат от зависимостта от щатския долар. Това предизвикателство към традиционния ред означава амбицията на БРИКС да заеме водеща роля на световната финансова арена, противопоставяйки се на американското превъзходство.

По време на неотдавнашно обръщение руският президент Владимир Путин разкритикува застъпничеството на Запада за “основан на правила световен ред“. Путин подчерта непостоянството на тези предполагаеми правила, като изтъкна тяхната променливост в зависимост от непосредствените политически програми и преходните интереси на тези, които ги защитават.

Той изрази увереност, че предстоящата 16-та среща на върха на БРИКС в Казанска област в Русия през 2024 г. ще катализира положителни трансформации в рамките на съюза.

В критиката си към САЩ Путин подчерта стремежа на БРИКС към “справедлив световен ред“, което е сигнал за отклонение от американската хегемония. Той потвърди ангажимента на БРИКС да насочи световните дела към нова парадигма, която да е в съответствие с основни документи като тези, поддържани от Организацията на обединените нации.

В изказването си Путин подчерта променливостта на така наречения “основан на правила световен ред“, като утвърди необходимостта от придържане към основополагащи международни документи като тези, създадени от ООН. Той предвижда 16-ата среща на върха на БРИКС да бъде доказателство за силата на алианса и неговата отдаденост да действа в установените рамки.

Насрочената за октомври 2024 г. в Русия 16-та среща на върха на БРИКС има за цел не само да покаже влиянието на алианса, но и да проучи възможността за създаване на нова валута на БРИКС, която потенциално да оспори господството на щатския долар в световната търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.