НАЧАЛО Други

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

05.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

Страните от БРИКС печелят позиции по отношение на глобалния БВП, надминавайки традиционните страни от Г-7 по паритет на покупателната способност (ППС). Путин прогнозира, че до 2028 г. делът на БРИКС се очаква да достигне 36.6%, докато делът на Г-7 ще намалее до 27.8%.

Путин изтъкна значителната промяна в икономическата динамика през последното десетилетие. Той отбеляза, че през 2022 г. БРИКС вече надмина Г-7 по отношение на БВП, базиран на ППС (31.5% спрямо 30.3%). Това е забележителна промяна в сравнение с 1992 г., когато делът на БРИКС е бил едва около 16.5%, което показва значителен растеж през годините.

Паритетът на покупателната способност (ППС) служи като ключов показател за точно сравняване на икономическата производителност и стандарта на живот в различните държави чрез коригиране на разликите в разходите.

Първоначално БРИКС се състоеше от пет нововъзникващи икономики, а наскоро се разшири с включването на Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия също беше поканена да се присъедини и се очаква да стане член, а други държави проявиха интерес към присъединяване или подадоха официални заявления.

Данните на Международния валутен фонд (МВФ) илюстрират последователно намаляване на дела на Г-7 в световния БВП на база ППС, като той спада от 50.42% през 1982 г. до 30.39% през 2022 г., с прогнозирано намаление до 29.44% през настоящата година.

Забележките на Путин подчертават променящия се глобален икономически пейзаж и нарастващото влияние на нововъзникващите икономики в рамките на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.