НАЧАЛО Други

БРИКС: Сериозна заплаха за САЩ в Близкия Изток

септември 19, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Сериозна заплаха за САЩ в Близкия Изток

Конкуренцията между Съединените щати и алиансът БРИКС се засилва, тъй като групата разширява глобалното си присъствие през този сезон.

Няколко нови държави наскоро получиха официални покани да се присъединят към общността на БРИКС, сред които ОАЕ и Египет. С включването на тези държави от Близкия изток БРИКС се очертава като значителен претендент срещу влиянието на САЩ в региона.

Новите държави членки на БРИКС се присъединяват към мисията на алианса да намали зависимостта си от щатския долар. Например Саудитска Арабия обсъжда с Индия възможността да се откаже от щатския долар. БРИКС непрекъснато набира сила в региона, като обхваща военната, политическата и икономическата сфера.

Сарит Зехави, главен изпълнителен директор на изследователския център “Alma”, предполага, че Китай стратегически използва икономическата си сила в Близкия изток, за да придобие политическо влияние и евентуално да установи военно присъствие, а БРИКС улеснява този план.

Въпреки че алиансът има петима учредители, Китай и Русия се възприемат от някои експерти като негови основни лидери. Китай изигра ключова роля в пропагандирането на включването на нови държави, като дори убеди Бразилия и Индия, които първоначално се колебаеха относно разширяването, да направят изключение.

Първоначално Бразилия и Индия бяха по-склонни да дадат приоритет на задълбочаването на връзките между учредителите, а не на разширяването. Подкрепата на Китай за постоянното им членство в Съвета за сигурност на ООН обаче разколеба тези две предпазливи по отношение на разширяването държави основателки.

Що се отнася до предизвикателствата, които БРИКС отправя в Близкия изток, основната грижа на Съединените щати е свързана с Иран, който наскоро се присъедини към БРИКС плюс. Иран вече извлече значителни ползи от това сдружение, като се възползва от търговия, която е по-малко уязвима от санкциите на САЩ, благодарение на Китай, и получава помощ за военна модернизация от Русия.

Освен това много от новите държави членки на БРИКС в момента се борят с множество американски санкции. Членството в алианса предлага известно облекчение от това бреме. Инициативите на БРИКС, като например Банката за развитие, която съперничи на Световната банка, и споразумението за условни резерви, предназначено да се конкурира с МВФ, биха могли да бъдат от значителна полза за Иран и други държави от Близкия изток, които се присъединяват към БРИКС.

Държави като Египет и Пакистан вече признават предимствата на присъединяването към БРИКС. С присъединяването на тези държави предизвикателството, което съюза поставя в Близкия изток, скоро може да се превърне в неотложен проблем за САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.