НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия разраства икономиката си отвъд пазара на петрол

октомври 4, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия разраства икономиката си отвъд пазара на петрол

След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС Саудитска Арабия очаква бюджетен дефицит от около $21 милиарда, тъй като продължава да полага усилия за диверсификация.

Въпреки това се очаква ръстът на БВП на страната да надхвърли 4%, което до голяма степен се дължи на разрастването на непетролния сектор.

Саудитска Арабия работи активно за разширяване на икономическата си база извън значителната си зависимост от производството на петрол. В бюджетната прогноза за предстоящата година се отчита възможността за увеличаване на дефицита, което се дължи главно на непредсказуемостта на настоящия петролен пазар до края на годината.

Очаква се Саудитска Арабия да бъде изправена пред краткосрочни предизвикателства, тъй като се бори с текущата динамика на пазара. По-конкретно, прогнозите са, че през следващата година новият член на БРИКС ще има бюджетен дефицит от около $21 милиарда. Тази реалност е отчетена в бюджетната прогноза, въпреки положителните стъпки, направени в диверсификацията от петролната индустрия.

Според докладите на Bloomberg преди 2025 г. ревизираните прогнози неизменно са показвали излишък. От 2026 г. нататък обаче страната предвижда бюджетен дефицит. Освен това в прогнозите се подчертава, че икономиката на стойност $1.1 трилиона вероятно ще избегне свиване през тази година, особено след като се ориентира в несигурността на петролния пазар и продължи усилията си за диверсификация.

Саудитска Арабия представлява значителна възможност за растеж за алианса БРИКС. Нейното значително производство на петрол и цялостната ѝ икономическа жизненост бяха ключови фактори за решението на блока да се разшири. Въпреки това краткосрочните предизвикателства в бюджетното развитие може да заслужават внимание.

Независимо от това в дългосрочен план усилията за диверсификация изглежда ще донесат значителни ползи, тъй като блокът ще продължи траекторията си на растеж през следващите няколко години.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.