НАЧАЛО Други

БРИКС: Санкциите на Западът срещу Русия действат в ползва на съюза

септември 12, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Санкциите на Западът срещу Русия действат в ползва на съюза

Санкциите, наложени от Запада на Русия, сближават страните от БРИКС, заявиха ръководители на петролни компании на неотдавнашната конференция APPEC в Сингапур.

Поглеждайки към петролните пазари днес… западните санкции срещу Русия работят. Те работят в смисъл, че създават по-малко или по-ниски приходи, по-ниски фактурни цени за руските стоки“, каза Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на фирмата за търговия с енергия Vitol.

Миналата година, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, Групата на 7-те държави въведе механизъм за ограничаване на цените на петрола, който ограничи приходите за военната каса на Кремъл, като същевременно запази руските потоци към световния пазар.

Сред поредицата от санкции беше и приемането през юни от Европейския съюз на инструмент за борба с заобикалянето на санкциите, който да ограничи продажбата, доставката и износа на определени санкционирани стоки и технологии на определени трети държави, действащи като посредници на Русия. През май Г-7 обяви намеренията на блока да ограничи търговията с руски диаманти.

Тези санкции обаче биха могли да доведат и до други непредвидени косвени последици, които Харди счита за “негативни“.

Обратната страна на санкциите е, че те създават по-силни връзки между страните от БРИКС, което от своя страна е един вид противоположна сила, на полярните противоположности, на западната политика“, каза той.

За Китай напрежението със САЩ нарасна на няколко фронта, включително дипломатически, търговски и технологичен, като и двете страни ограничиха износа в знак на ответна реакция.

Междувременно Индия и Китай също увеличиха вноса си на руски суров петрол с отстъпка след войната в Украйна, като Москва се превърна във водещ източник на суров петрол за Индия и осигурява около 40% от вноса на суров петрол в страната.

На неотдавнашната среща на върха на БРИКС в Южна Африка бразилският лидер Луис Инасио Лула да Силва подчерта, че алиансът продължава да оценява възможността за обща валута.

По време на държавно посещение в Китай през април той също така призова за намаляване на зависимостта от щатския долар в световната търговия.

Източник: CNBC

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.