Home

БРИКС: Русия с 50% увеличение на приходите от петрол

27.06.2024 10:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия с 50% увеличение на приходите от петрол

Приходите на Русия от нефт и газ са нараснали с повече от 50% на годишна база до $9.4 милиарда през юни, както съобщи Reuters.

Въпреки че е изправена пред многобройни санкции от страна на САЩ, Русия, заедно с БРИКС, се дистанцира от американския долар. Противно на очакванията, тази промяна доведе до чувствителен ръст в руския петролен сектор.

Миналата година приходите на Русия от нефт и газ спаднаха с 23.9% в сравнение с 2022 г. заради санкциите. Въпреки това, заобикаляйки санкциите на САЩ, Русия успя да продаде петрол на по-ниски цени в Европа и други развиващи се страни. Министерството на финансите на САЩ е наложило санкции на над 300 руски субекта, като целта е била да се насочи към финансовата инфраструктура на страната. Сега, с увеличаването на приходите от петрол, БРИКС контролира почти половината от световното производство на петрол и процъфтява въпреки санкциите на САЩ.

Според Reuters петролът е основният източник на приходи за Кремъл, като през последното десетилетие той е съставлявал около една трета до половината от държавния бюджет. Данните сочат, че приходите от петрол и газ на Русия за юни възлизат на 814 милиарда рубли ($9.4 милиарда), което е повече от 794 милиарда рубли през май и 529 милиарда рубли през юни 2023 г.

Саудитска Арабия, която е водещ износител на петрол, купува петрол на преференциални цени от Русия и го разпространява в Европа. Индия също закупи евтин руски петрол, спестявайки близо $7 милиарда благодарение на валутните курсове. Китай е един от водещите купувачи на руски петрол от 2022 г. насам, след наложените от САЩ икономически санкции. След като Русия откри нови петролни запаси в Антарктида, страната отчита все по-големи печалби от дистрибуцията му. В резултат на това Русия и БРИКС извличат ползи от производството на петрол.

Данни на Reuters сочат, че за 2024 г. руското правителство е предвидило приходи в размер на 10.7 трилиона рубли от продажбата на нефт и газ, което представлява увеличение с 21% спрямо 2023 г. През предходната година приходите са намалели с 24% поради по-слабите цени на петрола и намаления износ на газ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Джъстин Сън реагира на твърденията за лонг позицията му в Биткойн

Джъстин Сън, основател на TRON (TRX) и главен съветник на Huobi, отговори на слуховете за инвестициите си в Биткойн в публикация в социалните мрежи.

12.07.2024 19:30 1мин. четене

Крипто търговията ще надхвърли $100 трилиона до края на годината според доклад

Глобалната търговия с криптовалути е на прага на значителен ръст, като прогнозите на CoinWire сочат, че до края на 2024 г. обемът на сектора ще надхвърли $108 трилиона.

12.07.2024 19:00 1мин. четене

БРИКС: Страни от съюза ще изпреварят икономиката на САЩ до 2075 г. според Goldman Sachs

Goldman Sachs прогнозира, че до 2075 г. членки на БРИКС ще притежават едни от най-големите икономики в света. 

12.07.2024 18:30 1мин. четене

Сенатори настояват за забрана на търговията с акции от членовете на Конгреса

Група двупартийни американски сенатори се застъпи за законодателство, което да попречи на членовете на Конгреса да търгуват с акции.

12.07.2024 17:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.