Home

БРИКС: Развиващите се държави се обединяват, за да се борят с долара

23.06.2024 19:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Развиващите се държави се обединяват, за да се борят с долара

Алиансът БРИКС напредва в програмата си за дедоларизация, като включва местни лидери, ръководители на общини и профсъюзи от над 21 развиващи се страни.

Над 200 кметове от тези държави бяха поканени на форума БРИКС+, насрочен за 21 юни 2024 г., за да обсъдят намаляването на зависимостта от щатския долар и насърчаването на използването на местни валути.

Целта на тази инициатива е да се даде възможност на развиващите се страни, като им се предостави платформа за споделяне на техните гледни точки и укрепване на икономиките им. Целта на алианса е постепенно да се намали господстващото положение на щатския долар в световната търговия.

Потенциалното въздействие на дедоларизацията върху американската икономика може да бъде значително, като може да доведе до повишаване на инфлацията и до по-високи разходи за стоки от първа необходимост. Основните бенефициенти на тази промяна ще бъдат държавите от БРИКС, тъй като те се стремят да дадат приоритет на местните си валути в международната търговия.

Паетонгтарн Шинаватра, председател на управляващата партия в Тайланд, подчерта значението на форума БРИКС+ за даване на гласност на нациите, които традиционно са пренебрегвани в световните финанси.

Тя изтъкна ролята на форума за насърчаване на многополюсния свят и за напредъка на инициативата за дедоларизация:

Убедени сме, че под председателството на БРИКС в лицето на Русия, досега нечуваните държави най-накрая ще имат думата. Исторически погледнато, няколко свръхсили диктуваха условията, но сега многостранният свят цени различните гласове. Ние вярваме в свързването на различни нации и култури.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.