НАЧАЛО Други

БРИКС: Путин и Си Дзинпин обсъждат съвместна работа с президента на Бразилия

май 27, 2023 14:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Путин и Си Дзинпин обсъждат съвместна работа с президента на Бразилия

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха отделни телефонни разговори с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва относно съвместните им усилия в рамките на групата БРИКС, в подготовка за предстоящата среща на върха на лидерите. 

Лула е активен привърженик на дедоларизацията в полза на националните валути и предложената обща валута на БРИКС.

В петък президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, след разговора му с китайския президент Си Дзинпин по-рано през седмицата. 

Една от темите, които двамата засегнаха, беше сътрудничеството в рамките на големи многонационални организации, като например БРИКС.

В петък Лула написа в Twitter:

Току-що разговарях по телефона с руския президент Владимир Путин. Благодарих му за поканата да участвам в Международния икономически форум в Санкт Петербург, но със съжаление го информирах, че в момента не мога да пътувам до Русия.

Лула подчерта още, че Бразилия, заедно с Индия, Индонезия и Китай, е готова да се ангажира и с двете страни в конфликта в Украйна с цел насърчаване на мира.

Според съобщението, публикувано от Кремъл в петък, бразилският президент е споделил своите виждания за участието си в неотдавнашната среща на върха на Групата на седемте (Г7) в Хирошима, Япония. Двамата лидери са обменили и оценките си за ситуацията около Украйна.

Освен това Путин и Лула са обсъдили стратегическото партньорство между Русия и Бразилия, като изразиха взаимен интерес към засилване на сътрудничеството в различни области. Кремъл подчерта, че те са обсъдили въпроси, свързани със съвместните им усилия в рамките на БРИКС и други многостранни платформи.

Разговорът беше конструктивен и информативен“, заключи Кремъл.

Лула също така разкри, че е провел телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин:

Вчера проведох телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин. Обсъдихме глобалната ситуация, значението на мира в Украйна, участието на нашите страни в предстоящата среща на върха на БРИКС през август и нашето двустранно стратегическо партньорство.

Лула изрази подкрепата си за създаването на валута на БРИКС, като през април заяви: 

Подкрепям създаването на търговска валута в рамките на БРИКС, между нашите държави, подобно на начина, по който европейците създадоха еврото.

Също така той призова развиващите се страни да се откажат от щатския долар като световна резервна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.