НАЧАЛО Други

БРИКС планира да зареже долара до три години

октомври 10, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС планира да зареже долара до три години

Новата банка за развитие (НБР), често наричана банката на БРИКС, официално представи тригодишен план, целящ да намали зависимостта ѝ от щатския долар.

Инициативата за дедоларизация включва държавите от БРИКС да извършват търговия в съответните си местни валути, а не в щатски долари. Освен това НБР активно проучва алтернативни стратегии за намаляване на господстващото положение на щатския долар в световния финансов пейзаж.

Банката възнамерява да представи на лидерите на страните от БРИКС подробни предложения, в които да бъдат очертани методи за намаляване на транзакциите, извършвани в щатски долари.

Едно от първоначалните предложения на НБР включва отпускане на заеми на други развиващи се страни в техните местни валути, което предполага отказ от използването на щатския долар за отпускане на заеми и намаляване на честотата на разплащанията в щатски долари. Тази стъпка оказва натиск върху долара, което може да доведе до намаляване на търсенето.

Въпреки това тези тригодишни усилия за дедоларизация могат да поставят допълнителни предизвикателства пред значимостта на щатския долар. НБР ще даде директиви за насърчаване използването на местни валути, което в крайна сметка ще засили вътрешните икономики на страните от БРИКС. Тази промяна може да бъде от голяма полза за предприятията в развиващите се страни, тъй като те вече няма да плащат такси за обмен на валута.

В резултат на това до 2026 г. световният финансов пейзаж може да претърпи значителна трансформация, която може да възвести изместване на икономическата мощ от Запада на Изток, като развиващите се страни придобият по-влиятелна роля.

На държавите от БРИКС вече се падат 30% от световната икономика, като те биха могли да увеличат икономическото си влияние още повече, ако успешно намалят зависимостта си от щатския долар.

Американската икономика би могла да бъде изправена пред значителни предизвикателства, тъй като САЩ ще останат без средства за финансиране на дефицита си. Това би могло да доведе до рязко покачване на цените на суровините, което да създаде икономически дисбаланси през следващите години.

В обобщение, ако до 2026 г. БРИКС приложи ефективно своите стратегии, международният авторитет на щатския долар може да намалее. Местните валути могат да започнат да доминират във финансовия сектор, като потенциално създадат предпоставки една от тях да се превърне в следващата световна резервна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС планира да зареже долара до три години”
  1. Иванов,

    И с какво ще търгуват тия на международните пазари с рупии иени и рубли ли искат но няма да им се получи могат само поне ду си евентуално а да не забравя и сев.кореа с оня с тъпата прическа

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.