НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще откаже ли Саудитска Арабия поканата за членство?

21.01.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще откаже ли Саудитска Арабия поканата за членство?

Появиха се противоречиви съобщения относно потенциалното членство на Саудитска Арабия в алианса БРИКС от 1 януари 2024 г.

Според Reuters Кралството все още не е приело поканата за присъединяване към БРИКС и в момента решението се преразглежда. Съобщава се, че Саудитска Арабия не е подписала официално споразумението с БРИКС и внимателно преценява предимствата от участието си в този съюз.

Вътрешни лица, запознати със ситуацията, посочиха, че датата 1 януари 2024 г. не е строг краен срок за вземане на решение. Сроковете предоставят достатъчно възможности на поканените държави да участват в дискусии за присъединяване към БРИКС. Следователно Саудитска Арабия е в процес на обмисляне на своите възможности и се очаква да стигне до заключение в близко бъдеще.

Източник, който е пряко запознат с въпроса, заяви:

Саудитска Арабия оценява ползите и ще вземе решение; има текущ процес.

Фейсал Алибрахим, министър на икономиката на Саудитска Арабия, потвърди тази информация, като заяви, че Кралството все още не е станало член на БРИКС. Алибрахим обясни, че Саудитска Арабия е в процес на вътрешна оценка и скоро ще бъде взето решение.

Той добави:

Кралството участва в различни многостранни платформи и институции. Винаги, когато се отправя покана, се следва щателен, многоетапен процес, който води до вземане на окончателно решение. В момента ние преминаваме през подобен процес и ще предоставя коментари след приключването му.

Саудитска Арабия обмисля да се присъедини към БРИКС на фона на ескалиращото напрежение, в което участват САЩ, Китай и Русия. Кралството се стреми да избегне неблагоприятна позиция и се стреми да поддържа връзки както със САЩ, така и със Запада.

Едновременно с това Саудитска Арабия проучва плановете си да отвори вратите си за туристи, следвайки модел, подобен на този на Обединените арабски емирства. Кралството е наясно с потенциалните последици от всяка грешна стъпка, особено като се стреми към частична либерализация на страната в този критичен период.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.