НАЧАЛО Други

БРИКС: Още една държава се съгласи да зареже долара в международната търговия

13.05.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още една държава се съгласи да зареже долара в международната търговия

БРИКС продължава усилено да води движението сред развиващите се нации за отдалечаване от щатския долар и провеждане на глобална търговия с местни валути.

Китай, Русия и Индия са в челните редици на тази инициатива, призовавайки други страни да прекъснат връзките си с щатския долар. Потенциалните последици от изоставянето на долара при търговия от страна на БРИКС се простират до различни сектори в икономиката на САЩ.

В съответствие с тази програма за дедоларизация, Индия, член на БРИКС, подписа двустранно търговско споразумение с Нигерия. Споразумението предвижда, че по-голямата част от търговските плащания между двете страни ще бъдат уредени в съответните им местни валути, заобикаляйки щатския долар. Освен това Нигерия изрази интерес да се присъедини към БРИКС, демонстрирайки нарастваща подкрепа за целите на блока.

Двустранното търговско споразумение на Индия и Нигерия обхваща ключови сектори като енергетика, фармацевтични продукти и транспорт. Търговията между двете нации възлиза на $11.8 милиарда през фискалната година 2022-23 и достига $7.89 милиарда през следващата фискална година.

Членовете на БРИКС активно търсят партньорства с други страни за напредък в програмата за дедоларизация от 2022 г. насам, което сигнализира за напредък към целта им да детронират щатския долар като основна резервна валута в света.

Акцентът върху използването на местни валути в търговските споразумения подчертава решимостта на съюза да намали зависимостта от щатския долар. Тъй като БРИКС продължава да сключва сделки с нови страни, които изключват долара, стабилността на американската икономика е изправена пред несигурност, предвещавайки предстоящи времена на предизвикателства за перспективите на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.