НАЧАЛО Други

БРИКС: Още една държава иска да зареже долара при вноса

ноември 17, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още една държава иска да зареже долара при вноса

Ирак обмисля създаването на зона за свободна търговия, в която да се продават вносни стоки в местната валута - иракския динар.

Тази инициатива има за цел да облагодетелства потребителите с конкурентни цени и да повиши стойността на динара на валутния пазар. Ходът е в съответствие със стратегията на БРИКС за намаляване на зависимостта от щатския долар, като възнамерява да даде възможност на иракските потребители да предлагат вносни стоки на по-ниски цени при закупуване в динари.

Правителството се стреми да рационализира процедурите по вноса, като същевременно задължи използването на динари за транзакции, намалявайки ролята на долара при продажбата на вносни продукти. Предложената зона за свободна търговия ще служи като център за различни вносни стоки и материали, улеснявайки масовите продажби на частния сектор в местна валута. Тази стратегическа промяна има за цел да укрепи вътрешната икономика на Ирак и да намали транзакциите в долари в рамките на зоната.

Ирак активно оспорва господстващото положение на щатския долар. Неотдавна той станата забрани тегленето на пари в брой в щатски долари, която влиза в сила от 1 януари 2024 г.

Освен това Ирак официално подаде молба за присъединяване към БРИКС, с което сигнализира за интереса си към диверсификация от американския долар. Това съответства на по-широката стратегия на Ирак да сведе до минимум зависимостта от долара и да насърчи използването на местната валута – динара – при всички транзакции. Забележително е, че се обсъждат потенциалните последици за различни сектори в САЩ, ако БРИКС намали използването на долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.