НАЧАЛО Други

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

03.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

Това се случва след като през август БРИКС покани шест нови държави – Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Иран, Египет и Етиопия – в блока. Изглежда обаче, че Аржентина може да отхвърли поканата за присъединяване към БРИКС и евентуално да се откаже от участие в алианса.

Забележките на Сооклал показват нарастващ интерес сред няколко развиващи се страни да станат част от БРИКС. Тези държави проучват начини да укрепят местните си валути, като се откажат от зависимостта от щатския долар в световната търговия.

Усилията за намаляване на зависимостта от щатския долар, известни като дедоларизация, набират скорост сред развиващите се страни. Освен това БРИКС представлява потенциална възможност за установяване на нов световен ред, който да оспори традиционното финансово господство на Запада и САЩ. Следователно бъдещата стойност на щатския долар се намира в ключов момент и може да претърпи спад през следващите години.

Повече от 20 държави официално са изразили интерес да станат членове на БРИКС”, заяви Сооклал.

Той отбеляза още:

Допълнителен брой са потърсили неофициално информация за членството в БРИКС. Този засилен интерес подчертава положителната роля на БРИКС в защита на развиващия се свят.

Сооклал разкри, че Пакистан също е подал заявление за членство в БРИКС. “Независимо дали става въпрос за Пакистан или за друга държава, множество страни се обръщат към нас с официално искане. Външните министри и лидерите ще разгледат тези молби въз основа на консенсус“, отбеляза той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.