НАЧАЛО Други

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

02.12.2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

Джефри Пайат, помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси, подчерта необходимостта от този продължителен подход, като посочи, че той трябва да продължи, докато президентът Владимир Путин поддържа сегашната си позиция в конфликта.

Пайат подчерта, че чрез непрекъснато ограничаване на приходите на Русия от нефт и газ се цели да се предотврати бързото превъоръжаване за потенциални бъдещи военни начинания, дори в случай на мирно решение в Украйна.

Първоначално санкциите бяха наложени през февруари 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна. Те обхващат различни мерки, включително налагане на таван на цените на износа на петрол от $60 и ограничения върху търговията с руски петролни продукти и дизелово гориво.

В отговор Москва прекрати газовите потоци към Европа, което допълнително намали енергийните ѝ приходи. През ноември САЩ допълнително наложиха санкции на руския износ на газ, насочени към разработката на проекта Arctic LNG 2.

Въздействието на тези мерки е осезаемо, като основните руски производители на нефт и газ отчитат 41% спад в продажбите за първите девет месеца на текущата година, както се посочва в последния доклад на централната банка.

Прогнозите на Международната агенция по енергетика сочат драстично намаляване на приходите на Русия от нефт и газ с повече от половината, като те ще спаднат от $75 милиарда през 2021 г. до приблизително $30 милиарда в края на десетилетието. Агенцията също така прогнозира намаляване наполовина на дела на Русия в световната търговия с газ до 2030 г.

В отговор на изявленията на Пайът, Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, призна, че Москва възприема тези санкции като трайна реалност. Песков добави, че се очаква САЩ да продължат да оказват натиск върху Русия, което може да доведе до нарушаване на формата на търговско-икономическите отношения.

Въпреки тези мерки, продължават да съществуват предизвикателства при прилагането на наложените ограничения, което позволява на руските енергийни продукти да намерят алтернативни пазари в страни като Индия и Китай. Песков подчерта устойчивостта на световната икономика отвъд пределите на американския пазар, като изтъкна продължаващото търсене на руски енергийни ресурси.

Прилагането на ценовия таван от $60 за износа на руски петрол срещна трудности, което накара Министерството на финансите на САЩ да засили действията срещу нарушителите, като наложи санкции на две фирми.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.