НАЧАЛО Други

БРИКС се опита да подкопае долара със злато, петрол и местни валути, но безуспешно

септември 28, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС се опита да подкопае долара със злато, петрол и местни валути, но безуспешно

Наскоро щатският долар достигна 10-месечен връх спрямо различни световни валути, включително тези на страните от БРИКС.

Последиците от укрепването на долара са особено осезаеми в развиващите се страни, където износът става по-скъп. Както суровият петрол, така и петролът тип “Brentпреживяват спад на пазарите, дължащ се на доминацията на щатския долар през септември.

Това неотдавнашно развитие постави алианса БРИКС в трудна позиция, особено с оглед на амбициите му да противодейства на господството на щатския долар, по-специално в сферата на търговията с петрол. През август БРИКС прие шест нови държави членки, пет от които са водещи производители на петрол.

Тези държави, а именно Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия, изнасят годишно милиони барели петрол в световен мащаб. Най-новият член, Аржентина, е изключение, тъй като не е производител и износител на петрол.

БРИКС полага целенасочени усилия да се противопостави на щатския долар чрез различни средства, като злато, петрол и използване на местни валути в търговията. За съжаление и трите основни стратегии, насочени към отхвърляне на щатския долар, понастоящем изглежда срещат значителни пречки.

Mакар че този етап на неуспех може да е временен, от БРИКС вече заявиха, че целта за изместване на американския долар е дългосрочна. Следователно алиансът има пред себе си още много години, в които да се застъпва за използването на местните си валути и потенциално да отслабва позициите на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

4 Отговори на “БРИКС се опита да подкопае долара със злато, петрол и местни валути, но безуспешно”
  1. Кольо,

    Реално БРИКС още нищо не е предприемал. За сега имат разговори само за търговията по между си с националните си валути. Що глупостите се изписаха! че направо щели да бутат долара но се били провалили. Долара ще се бори поне още 30 години и през това време ще има много войни, оранжеви революции и демократичен тероризм.

  2. Тенчо,

    Самата финансова система като цяло е важна. Не може на сегашната финансова система да и вкараш различна от долара резервна валута. Така, че първо ще се изгражда алтернативна финансова система. Най-лошото е, че не БРИКС, а самите САЩ ще избягат от долара и ще занулят дълга.

  3. Пуци,

    С две думи БРИКС не става за нищо. Що за глупост, финансова система измислена от аборигени да има бъдеще?

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.