НАЧАЛО Други

БРИКС: Новият световен ред и как ще повлияе той на глобалната икономика

ноември 14, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Новият световен ред и как ще повлияе той на глобалната икономика

Концепцията за многостранно обвързване има значителни последици за външната политика, сигурността и отбранителните стратегии на средните сили като Индия и Бразилия.

Техните реакции на конфликтите в Украйна и Близкия изток отразяват отдаването на приоритет на националните интереси пред съгласуването с големи сили като Китай, Русия или Съединените щати. Въпреки това застъпването за многополюсност по време на засиленото глобално напрежение може неволно да подкрепи усилията на Пекин и Москва да оспорят ръководения от Запада международен ред.

Планираното разширяване на БРИКС до 11 членове през 2024 г. е емблематично за тази нововъзникваща динамика. Тази разширена коалиция, която представлява почти една трета от световното икономическо производство и половината от световното население, поставя потенциални резултати от ускорена многополярност, възход на Китай или запазване на американското глобално господство.

Настоящите членове на БРИКС се споразумяха да поканят още шест държави, включително Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, по време на срещата си на върха в Йоханесбург през август. Този ход подчертава ролята на групата като противовес на западните форуми като Г-7 и Г-20, отразявайки по-широката тенденция към многополюсен или многостранно обвързан свят.

Вътрешната динамика обаче усложнява това разширяване. Бразилия и Индия, обезпокоени от намаляването на относителното си значение, неохотно се съгласиха да станат нови членове под натиска на Китай.

Различните национални приоритети – от геополитически съображения до икономически интереси – допълнително усложняват единството на разширения БРИКС.

Липсата на съгласувана институционална структура, единен пазар и орган за определяне на стандарти затруднява оперативните възможности на БРИКС. Въпреки амбициите за увеличаване на взаимната търговия и разплащанията в собствените им валути, групировката остава по-малко внушителна от колеги като Световната банка. Разширяването на БРИКС внася повече разнопосочни интереси сред участниците, като поддържа хлабавата си структура с променящи се модели на сътрудничество и съперничество.

В отговор на разширяването на БРИКС западните държави засилват усилията си за взаимодействие с развиващите се страни, както показва разширяването на Г-20 с включването на Африканския съюз. Развиващият се пейзаж подчертава сложното взаимодействие между глобалните сили и средните играчи, които се опитват да се ориентират в многополюсния свят.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.